Mitt aktieintresse fick jag i tidiga år av min farfar som byggde sig en mindre förmögenhet på sitt långsiktiga sparande. Farfar levde framförallt efter två teser:
1. Man blir inte rik på höga inkomster, utan låga utgifter.
2. Man ska inte köpa det man behöver, utan endast det man inte kan undvara.
Genom åren har jag sparat ihop en hel del pengar själv trots att jag många gånger levt på studiemedel eller arbetat vid sidan om mina studier. Att jag till stor del finansierade mina studier genom att arbeta parallellt, framför att leva på lån, gör att jag idag knappt har några studielån att tala om och därför kan spara ännu mer pengar.
Genom åren har mitt aktiesparande varit ganska passivt och jag har för det mesta köpt stabila aktier från Large Cap klumpvis allteftersom jag sparat ihop summor om ca 10.000 kr. Jag har egentligen aldrig brytt mig om värdet på mitt innehav då jag alltid sett det som ett väldigt långsiktigt sparande. Portföljen har förstås vuxit med åren men rasade i värde under finanskrisen som började under hösten 2007.
Finanskrisen slog till mycket oväntat och jag trodde nog själv att Sverige skulle komma betydligt lindrigare undan än vad vi gjorde. Efter att börsen backat med över 50% slog det mig att jag kanske skulle öka min riskaptit genom att belåna min lägenhet. Jag hade nämligen fått köpa min lägenhet av min far till ett mycket förmånligt pris och det var därför inga som helst problem att få lån på banken. I och med att jag ville vara lite försiktig valde jag de stora stabila bolagen, i vanlig ordning. Tanken var att jag skulle vara med på en uppgång om den kom omedelbart samtidigt som jag kunde vikta om i händelse av att intressanta bolag skulle pressas omotiverat mycket. Medan pengarna jobbade i mina gamla “stabila” bolag passade jag på att läsa på allt jag kunde om de bolag som pressats mest.
I oktober och november 2008 hade värdet på mina aktier sjunkit ytterligare, men inte till närmelsevis så mycket som Hexagon, Swedbank, Boliden och Lundin Mining. Dagarna innan min dotter föddes den 20:e november viktade jag om hela min portfölj till enbart dessa aktier: Resten är historia som det brukar heta.
Med den enorma uppgång som följde och den lika enorma värdeökningen av portföljen pånyttföddes mitt intresse för aktier. Jag har lusläst årsredovisningar, satt mig in i handel med derivat, startat denna blogg, blivit livstids medlem i Aktiespararna och börjat ägna mig mer och mer åt swing trading. När hela karusellen började var mitt mål att kunna vara skuldfri när jag och min fru har pensionerat oss. Att vi skulle kunna vara skuldfria redan idag kunde jag aldrig drömma om.
Dock har min bild av portföljen inte förändrats, utan jag ser den fortfarande som en långsiktigt värdeskapande tillgång. Ungefär som ett hus: Något man måste ha och förvalta och som man inte ska plocka pengar ur förrän de verkligen behövs.
Större delen av farfars tid har vi haft förmögenhetsskatt i detta land, en skatt som bland annat gjort det mer förmånligt att äga lågt värderade aktier med hög direktavkastning framför högt värderade aktier. Detta är en strategi jag delvis valt att ta efter. Större delen av min portfölj ska innehålla trygga och konjunkturokänsliga bolag med hög direktavkastning. Endast en mindre del skall utgöras av potentiella kursraketer.
Min förvaltningsstrategi är utöver detta mycket flexibel och tillåter stora omställningar om omständigheterna är de rätta. Jag skulle alltså kunna gå all-in i en aktie som jag tror stenhårt på, likväl som jag kan tänka mig att belåna min aktier när gynnsamma tillfällen uppstår likväl som jag kan tänka mig att investera i vilka tillgångsklasser som helst. Allt som ger en bra avkastning är av intresse.
Bloggen har jag skapat för att dela med mig av mina funderingar. Det är allt för mycket nonsens som skrivs på de stora mediasajterna och ofta är det inte alls seriösa artiklar som skrivs. Det är snarare så att småsparare många gånger kunde tjäna stora pengar på att inte läsa dessa tidningar eller lyssna på de så kallade experterna eller analyshusen. Faktum är att man ofta inte ens behöver en miniräknare för att fatta kloka investeringsbeslut.
Mina viktigaste råd är att man ska sätta sig in i den bransch man är intresserad av i allmänhet och det bolag man är intresserad av i synnerhet, samt läsa kvartalsrapporter och årsredovisningar från dessa bolag. Fastna inte enbart vid siffror, utan läs även VD’s ord som ofta innehåller mycket matnyttig guidning. Bilda dig därefter en egen uppfattning. Är man inte glasklar över sin kommande investering bör man börja i en mindre skala, inte gå all-in direkt. Riskspridning är alltid att rekommendera, men inte är det så man tjänar de riktigt stora pengarna?
Jag är medveten om att jag byggt stor del av mina tillgångar genom att ta vad andra skulle kalla för “höga risker”, men jag har alltid varit extremt övertygad om att jag själv satsat i rätt tillfällen. Jag har själv vågat gå emot när alla andra rusat i en riktning. Jag minns fortfarande, just som jag fått lånet på lägenheten beviljat, hur mina vänner tyckte att jag levde oansvarigt som belånade mitt eget boende för att köpa aktier. Idag kan jag stolt konstatera att det är det absolut smartaste jag någonsin gjort.
Jag hoppas att denna blogg ska fylla ett visst psykologiskt tomrum kring börsen som helhet men framförallt kring de bolag som jag aktivt förvaltar. Eftersom mängden bolag i portföljen kommer att variera över tid kommer även inläggen att handla om olika många bolag. Jag skriver om det som är intressant för mig och hoppas att även andra ser glädje och nytta i att läsa detta.
Tveka inte att kommentera något du tycker är felaktigt eller dumt. Endast genom diskussion kan vi utvecklas och det är min föhoppning att kunna svara på varenda kommentar som ges.
LooMiZ said:
Kul att du hittade det med dagens industri. Stärker självförtroendet något.
Mvh LooMiZ
nilssjoholm said:
Som någon anna påpekade så ska man inte ha allt för stor tilltro till TA i allmänhet och inte till Di’s datoriserade TA-svar i synnerhet. Men det är ändå ett faktum att dessa tillväxtmarknader kommer att repa sig och det kommer att gå fort när det väl vänder. Har man råd att gå in nu ska man göra det tycker jag. Jag väljer som sagt Vostok Nafta istället för en renodlad rysslandsfond. Men där kan man ju göra som man vill.
Ola Hanner said:
Hej Pilsnernils!
Jag brukar läsa dina inlägg och de är uppskattade! Handlade en hel del med aktier för drygt tio år sedan, först med flera bolag sedan bara PEAB. Jag tjänade en del pengar men tröttnade på osäkerheten. I slutet av förra året hoppade jag på Swedbank och snittade mig ner från 70 till 33, fick kalla fötter och sålde allt en bit ner på raset från 60. Nu handlar jag bara med Warranter i Swed som är hyfsat långa dvs 8-15 månader. Man skulle kunna säga att jag “ligger lång” i Warranter, funkar ganska bra. Så nu undrar jag lite varför du har så många bolag och så lite Warranter det finns ju enormt utbud i Swedbank? Med vänlig hälsning /Ola
nilssjoholm said:
Hej Ola, Roligt att du läser bloggen. Jag har testat handel med warranter, och visst är det ett extremt spännande instrument. Jag tror också att det går att tjäna betydligt mer pengar på warranter framför aktier, i synnerhet om man hittar bolag som fundamentalt är undervärderade. Då minskar ju också risken att gå miste om hela investeringen. Så största skälet till att jag inte handlar mer med warranter är nog att jag känner mig lite för novis på området. Men jag ska helt klart försöka sätta mig in mer i dessa, i synnerhet även säljwarranterna.
En intressant tanke är ju att använda warranten till dess ursprungliga tänkta uppgift, att hedga sitt aktieinnehav. Swedbank är ju en lysande aktie även för detta ändamål då det finns orosmoment, som t.ex. devalveringar i baltikum, som skulle kunna bli väldigt värdefulla med denna form av hedge.
Vilka warranter handlar du själv mest med för tillfället?
Ola Hanner said:
Fram tills i fredags hade jag “SWE1B 80SHB” innan dess “SWE0J 97SWEX”, dom är ungefär likvärdiga.
Det är ganska nytt för mig med och i början var jag mest orolig för att det inte skulle finnas köpare. Men nu har jag lärt mig att utgivaren är skyldig att hålla en viss spread tex 400k 0.42(köp) och 400k 0.44(sälj). Dessa höjs/sänks per automatik när underliggande kurs rör sig.
Jag hade hoppats på en topp nu efter rapportfloden men det verkar som att någon storsäljer via Swedbank och trycker ner kursen. Tyvärr tror jag att dettta fortsätter även i nästa vecka, i vart fall i början.
Just nu är min plan att vänta med köp tills i början på Oktober, inför nästa rapport!
nilssjoholm said:
Tack för tipsen Ola. Jag ska helt klart ta mig en funderare på om det inte kan vara bättre för mig att ha en viss del i warranter. Att handla med warranter som fortfarande har en hyfsad löptid ger inte samma avkastning, men är å andra sidan inte lika riskabel heller.
Stort tack!
Ola Hanner said:
Jag skrev fel, skall vara “SWE0B 80SHB” och inget annat!
Marko said:
Kan ni inte lägga till en rss eller atom till eran sida?
nilssjoholm said:
Hej Marko, Mycket bra kommentar. Jag har nu uppdaterat sidan. Hör av dig igen om det inte funkar. Tack för synpunkten.
Ola Hanner said:
Brukar läsa era inlägg på Avanza med behållning, vilken fantastisk dag för oss Swedbanksägare!
Angående dina 300% i vinst så har du i så fall köpt aktierna för 18,44kr? Lite mer rimligt är kanske 200% men åndå väldigt bra. Själv kunde jag inte hålla mig till Oktober och köpte på 56, känns bra nu.
Ola
—
nilssjoholm said:
Hej Ola, Du har rätt i att kursen bara gått upp med 200%. Men jag hoppade av vid 44, på vägen ner från 62, och köpte tillbaka allt och lite till vid 35. Dessutom hade jag väldigt länge warrants som jag sålde med över 200% som en ytterligare krydda till mina aktier. Så även om 300% var lite hastigt skrivet så ligger det nog nära den nivån trots allt.
Ola Hanner said:
Är det en bubbla?
Förut innan emissionen tog sin början så handlades Swedbank till 77% av eget kapital och idag handlas den till 91% av eget kapital. Är denna uppgång verkligen motiverad? Jag tror inte det!
Sålde själv alla mina aktier idag (70,75) och satsar på handel med täckningsrätter framöver.
Ola
—
Ola Hanner said:
Man skulle kunna se på nyemissionen som en omvänd utdelning där ägarna tillför kapital. Någon måste betala!
Jag tänker så här: Det finns ett visst antal aktieägare som inte vill öka sitt innehav utan väljer att sälja sina täckningsrätter. För att det ska vara någon poäng med att köpa så måste de säljas med rabbatt, alltså kommer kursen att sjunka.
Så min strategi är att sälja mina rätter direkt.Jag skulle kunna tänka mig att gå ner till 12kr/st vilket motsvarar en kurs på 63kr och en värdering på 85 procent av eget kapital.
Ola
—
Marcus Zadenius said:
Hej Pilsnernils!
Vill tacka did för dina utmärkta kommentarer, inlägg och tips. Dessa har varit till stor nytta för mig.
Nu undrar jag om du kan hjälpa mig. Har blivit erbjuden via Avanza att teckna aktier nyem. i ITAB – 80/styck. Poster om 200-500. De står idag ca 84. Vad hade du gjort?
Hälsningar MWZ
Nils Sjöholm said:
Hej Marcus, Det är alltid vanskligt att råda om aktier och jag undviker det vanligen. Idag äger folk aktier av många olika skäl. Endel tror på bolaget och äger på lång sikt, andra day-tradar och vill ha snabba vinster. I grund och botten tycker jag att en nyemission handlar om vad man tror om bolaget på lite längre sikt. Den som tror att pengarna kommer att göra nytta i bolaget bör vara med och den som inte tror på bolaget bör sälja alla aktier. Den som tror på bolaget, men som inte vill satsa mer kapital bör istället sälja teckningsrätterna. Det är ju inte per definition så att en nyemission är av godo. Många företag tar in pengar för att överleva utan att ändra sin affärsmodell… andra gör det för att kunna expandera, förvärva etc. Jag är tyvärr inte insatt alls i ITAB och vet inte alls vad pengarna sak gå till. Men rabatten är ju inte speciellt stor och risken finns ju att en nyemission snarare sänker kursen under emissionspriset, och då skulle du ju rent av tjäna pengar på att sälja rätterna och köpa fler aktier över börsen. Det där måste du kolla upp. Normalt är att man sätter ca 30-40% rabatt så att kursen inte ska kunna krypa under emissionskursen. Jämför vad som hände i Swedbanks första emission. Där blev det billigare att köpa aktien på börsen än att delta i emissionen, sånt måste bolagen se till att undvika.
Mitt generella råd måste bli att du får fundera över om du tror att tillskottet av pengar kan göra att företaget tjänar mer pengar. Om du inte tror det, eller om du är osäker skulle jag behålla de aktier du har idag, men sälja teckningsrätterna. Och tror du inte alls på bolaget skulle jag sälja av allt såklart. Många nyemissioner brukar betala sig i längden, men då måste det vara företag som i grunden är välskötta och som har en stabil intjäningsförmåga på ett eller annat sätt.
Sådana här svar brukar inte hjälpa speciellt mycket men jag hoppas att du förstår vad jag menar. Lycka till oavsett.
tomas said:
Vad tror du om Oriflame.
Kursen svänger oerhört mycket jfr nyckeltalen..
Aktievinst said:
Hej Tomas, ber om ursäkt för sent svar. Jag har faktiskt ägt Oriflame i omgångar även om jag inte gör det just nu. På senare år har jag försökt flytta fokus till de innehav som jag både förstår och även gillar att ha på mycket lång sikt. Oriflame har vuxit starkt och gått mycket bra i framförallt Ryssland på senare år. Dock är min erfarenhet att det mesta som sker i Ryssland är ganska svårt att få något djupare insikt i, något som håller mig borta en aning i dag. Jag gillar dock Volvo, som också är starkt positionerade i Ryssland, men till skillnad från Oriflame är det på det stora hela en blygsammare andel av omsättningen som kommer från den marknaden. Låt nu inte detta avskräcka dig från att köpa Oriflame, det kan mycket väl vara en god aktie att ha i en portfölj, i alla fall som ett mindre innehav. Dessutom är smink något som borde vara hyggligt konjunkturokänsligt. Vad gäller volatiliteten ska du se det som en möjlighet snarare än något dåligt. Det är bara om man är tungt belånad som volatilitet är av ondo. I ditt fall kanske du kan köpa fler aktier i de dippar du anser vara omotiverade.