Sedan många år tillbaka har jag haft en del Apple-aktier i portföljen. När de var riktigt lågt värderade hade jag nästan enbart Apple-aktier. Nu har dock tiden kommit att förändra detta. Jag tror förvisso inte att aktien har nått vägs ände, men jag känner mig lite frustrerad över företagets allt fler och även större misstag.

Som stor självutnämnd kännare av teknikprodukter anser jag att jag har en bra förmåga att se vad som kommer slå och vad som inte kommer att slå. Hittills har jag haft rätt om i princip samtliga prylar som Apple släppt.

Jag anser själv att Apple Watch är en stor flopp. Det ansåg jag innan den ens släpptes, och det anser jag fortfarande. Därmed inte sagt att en smart-klocka kan komma att bli allas bästa vän. Men vi är inte där ännu. Enbart det faktum att den måste laddas varje dag borde fått Apple från att avstå lanseringen. I mitt tycke. Det är också för tidigt att ta så mycket betalt för en klocka som, trots allt, kommer att behöva bytas ut efter ett par år. Vi konsumenter har inte vant oss vid att byta vår klocka på det sättet ännu.

De senaste iPhone-mjukvarorna har varit fulla av buggar och intensiteten av ny versioner har ökat på sistone. Mycket olikt Apple.

Man lanserade iPad Pro och det dröjde inte länge innan Tim gick ut och berättade att han ersatt sin dator med denna. Även om trenderna kan stödja Tim’s beslut, är det lågt kvar innan gemene man har möjlighet att göra detsamma. Själv insåg jag på två sekunder att den stora paddan knappast är behändig för att surfa på. Och att den egentligen bara duger som familje-multimedia-maskin på semestern. Dvs om ungarna kan samsas om den.

Nya AppleTV erbjuder en rad nya möjligheter. Inte minst en massa ytterligare appar. Men alla dessa appar, som man självklart gärna vill ha. Organiseras inte på ett behändigt sätt i startmenyn. Men hallå, borde inte användargränssnittet, om något, var det som är allra bäst på AppleTV?

För att sen inte tala om den nya fjärrkontrollen. Jag förstår att den behövs för att kunna spela de olika spelen som finns. Men faktum är att den är så fruktansvärt värdelös på så många olika sätt. T.ex är det sjukt känslig. Bara man råkar nudda den när man tittar på TV så slår tv:n över till Apple TV. Sen är den för okänslig för att det ska gå snabbt och enkelt att skriva in text med hjälp av den. Vidare så får man absolut ingen som helst spelupplevelse via kontrollen om man spelar mer avancerade spel, som t.ex. bilspel. Nej, Apple skulle behållt det gamla konceptet och sedan enbart erbjudit en ytterligare kontroll för de som vill spela mer avancerade spel. Missförstå mig rätt, för även om valet redan finns så uppstår en förvirring och frustration som aldrig förknippats med Apple.

Företaget läcker som ett såll. Förr i tiden fanns inga som helst läckor inom Apple. Man visste inte vad som skulle komma förrän det presenterades. Numer är det mer regel än undantag att allt i princip redan är känt månader innan de lanseras.

Det ryktas om att Apple ska ge sig in i film/underhållnings-industrin. Förmodligen ett bra drag. Det ryktas om att Apple ska ge sig in i elbils-segmentet. Förmodligen inte det absolut bästa draget, i mina ögon. Konkurrensen kommer bli mördande på elbilsmarknaden. Apple borde hålla sig till att leverera värdefull mjukvara som tar hänsyn till hela deras ekosystem i stället.

Sammantaget: Apple kommer fortsätta tjäna enormt mycket pengar i många år till. Som aktieägare får man fortfarande ett sjukt lågt värderat bolag till ett riktigt bra pris. Men den riktigt stora glädjen av att vara aktieägare har kommit lite på sniskan i och med de senaste tidens “floppar”. Jag väljer att hoppa ur för stunden. Givet turbulensen som är nu, och som ev. kommer att eskaleras framöver, kan det finnas betydligt högre avkastande aktier ett tag framöver.