Ingen har väl missat den “kollaps” som Apples aktie varit med om. Även om kollaps är lite starkt uttryckt så säger det åtminstone en del om aktiekurvans lutning på sistone. Tvärtemot vad jag trodde, nämligen att detta skulle bli en kortvarig historia, verkar det som om nervositeten håller sig kvar hos investerarna.

Anledningen till att jag skriver detta inlägg är att jag vill vara med i debatten om kommande produkter. Att Apple kommer fortsätta tjäna stora pengar, om så mindre än i dag, kan vi vara rörande överrens om. Men skall de växa rejält framöver måste de komma med en ny produkt, i annat fall är mer modesta vinstökningar att vänta där lejonparten av tillväxten kommer av att man säljer på nya marknader (vilket i mångt och mycket inte heller är speciellt fel. Jmf t.ex. HM).

De två stora ryktena säger att det är en iWatch och en iTV på gång. Och detta tänkte jag nu skriva några rader om.

Jag tror absolut att Apple har alla möjligheter i världen att ta fram en TV som på något sätt “revolutionerar” det sätt vi i dag använder tv:n på. I främsta hand lär det betyda tillgängligheten på filmer mm. Förmodligen kan man inte skapa så otroligt många nya funktioner i en tv även om det självklart måste ses som en kul utveckling att kunna byta kanal genom att vifta på fingrarna eller vrida bilden på tv:n upp och ner genom att ställa sig på huvudet. Nej, troligen handlar det om vilket utbud en sådan tv skulle ha och på vilket sätt man kan strömma innehållet till sina olika enheter.

En tv skulle  nog sälja stort, dock tvivlar jag på att man skulle kunna komma upp i marginaler på 40%. Å andra sidan är TV en väldigt stor marknad och det skulle åtminstone kunna innebära enorma vinstökningar totalt sett för bolaget.

Jag skulle kunna spåna i timmar på vilka häftiga och coola funktioner en TV från Apple skulle kunna ha. Jag tror mig nämligen vara ganska bra på att veta vilken typ av funktioner som slår och vilka som inte slår.

Detta leder mig in på produkt nr två. Med vetskap om att Apple har ett rykte om sig att kunna modifiera en befintlig produkt på ett sätt som vi inte visste att vi verkligen ville ha ser jag det inte som omöjligt att de ger sig in i klock-branschen. Personligen tror jag att det vore ett stort misstag och ett grund för en första “flopp” på mycket länge för Apple. Visserligen tror jag det finns vissa funktioner som kunde uppskattas att ha i en klocka, men det finns en mängd saker som jag tror skulle vara direkta nackdelar. För det första skulle man inte kunna ta speciellt mycket betalt för en sådan klocka då jag inte tror att majoriteten av folket i världen är beredda på att lägga mycket mer pengar på något som deras telefon klarar redan i dag. Även om det blir lite enklare att läsa sin sms eller se vem som ringer så tror jag inte nyttan överväger kostnaden. Särskilt inte när trenden är att mobilen tar över mer och mer av de “nödvändiga” funktionerna vi anser oss behöva för att klara vardagen.

Den andra och helt klart största nackdelen med en iWatch är att jag tror att många människor, inklusive undertecknad, ser klockan som allt för mycket av ett smycke för att vilja byta ut den mot något som i princip vem som helst har. Klockan har i generationer varit en statussymbol som skiljer folk åt, och att få “alla” att ge upp denna “symbol” tror jag blir svårt. Jag har i dagsläget två klockor av finare märke (och en uppsjö mindre glamorösa klockor). Inte för att jag behöver dem för att veta vad klockan är, utan för att jag anser dem vara just smycken. De fungerar för mig på ungefär samma sätt som när jag väjler vilka skor jag skall ha för dagen.

Väger man in att en iWatch skulle kunna fungera som en mätare för hur man sover, rör sig, kanske ta pulsen mm, så ökar mitt intresse. Men det ökar från en mycket låg nivå.

Efter att ha givit mitt godkännande till en iTV samtidigt som jag sågat en iWatch skall jag jag passa på att sticka ut hakan och säga att Apple har fel om att dagens skärmstorlek på mobilen är perfekt anpassad till vad man kan “hantera” med en hand. Jag tror faktiskt att trenden med större skärm är en bra väg för Apples nästa mobil (inte iPhone 5s, men iPhone 6). I takt med att jag gör mer och mer på mobilen känner jag faktiskt ett visst behov av att ha en aningen större skärm. Dock får den gärna vara både tunnare, lättare och smidigare att ladda.

Sist, men inte minst, behöver Apple bli bättre på en viss sak, åtminstone om de skall klara att upprätthålla sitt goda rykte. Apple måste se till att undvika floppar som de urbota dåliga kartorna de släppte i förra versionen och de måste bli bättre på att hantera buggar. Att pumpa ut uppdateringar med i princip enbart buggfixar är något som hör andra märken till. Inte Apple. Självfallet är upptäckterna av dessa buggar något som är starkt förknippat med produktens popularitet och det faktum att Apples produkter numer bevakas av i princip varje journalist som anser sig besitta rätten att skriva under en artikel som teknikintresserad. Dåliga kartor tillhör dock inte dessa buggar, utan enbart kategorin “dåliga produkter”. Och då spelar det ingen roll att kartorna har häftiga 3D-vyer. Jag älskar Apple och har ända sedan iPhone 2 varit en mycket stor beundrare av deras samtliga produkter. Samtidigt tycker jag att det nu finns ett stort behov av en modernisering. Dock en modernisering utan barnsjukdomar och massa buggar och missar. Tar sig nu Jony Ive an uppgiften att designa om iOS till iPhone 7 så måste det bli en markant bättre produkt än de senaste mjukvarureleaserna man gjort, och den måste dessutom innehålla många häftiga och nyttiga funktioner.

Jag hoppas Apple kommer med något helt annat. Vad vet jag inte, men en god gissning är att det skulle vara något som så många människor som möjligt, över hela jorden, använder redan i dag. När de kommer på något som ingen använder i dag, men som alla inser att de behöver, då har vi nästa stora tillväxtfas för Apple. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta så länge innan aktiekursen repar sig.

Vad tror du som läser detta? Tror du på produkterna iTV, iWatch och nästa iPhone? Vilka funktioner skulle du helst se att nästa iPhone innehöll?