Det ser onekligen ut som om frossan på börsen är tillbaka. Inte mycket att säga om detta, mönstret börjar kännas igen. Lite PIIGS och så snurrar karusellerna igen. För den som är långsiktig är det onekligen så att fina tillfällen åter börjar skönjas.

Volvo rasar som vanligt mycket mer än andra aktier och kan nu köpas för under 85 kr. Swedbank har klarat sig bättre och står fortfarande i ca 106 kr. Diffen de båda emellan brukar ligga på 10 kr när läget ser ljusare ut, så nu har man uppenbarligen tagit ut mer elände i Volvo än i Swedbank. Även detta mönster känns igen allt för väl.

Under senaste storraset (jag vet att det börjar bli svårt att ha koll på alla “storras”) föll Volvo som en sjunkande sten. Dock bottnade båda aktierna på ca 65 kr. Det är onekligen så att de riktigt cykliska aktierna faller hårdast och snabbast vid de flesta makrohändelserna.

Själv står jag fortfarande helt utanför börsen i väntan på att husaffärerna skall bli avklarade, och tur verkar ju det vara.

Dock skall man nog komma ihåg en sak, de flesta orosmolnen brukar bara avskräcka investerare en gång. Så även om Grekland har problem nu så finns förstås inget som säger att det blir lika illa igen. Å andra sidan ser vi ju nu både Spanien och Frankrike med problem som inte direkt är av godo för vare sig EU eller Euron.

Kina sänker sina kapitaltäckningskrav för de egna bankerna. Ett tecken på att man vill stimulera ekonomin. Lustigt med tanke på att det av många hävdas råda en av de allra största fastighetsbubblorna i Kina just nu.

Som liten investerare är det inte lätt att veta vare sig ut eller in. Mycket talar dock för den gamla devisen “buy and hold”. Billigt kan alltid bli billigare, men redan nu finns det bolag som åtminstone inte ser dyra ut på några års sikt.