Börsen har haft en lite velig vecka. Hyfsade uppgångar ser nu ut att tampas med eventuella vinsthemtagningar. Positivt är dock att det verkar som om hela PIIGS-historien börjar få mindre och mindre utrymme i media. Å andra sidan kan sådant snabbt blossa upp. Nu är det istället Kina som oroar…

Apple har haft den goda smaken att börja dela ut pengar samt återköpa aktier. Den bitter-ljuva smaken av återköpen ligger dock i att bolaget avser att köpa tillbaka samma mängd aktier som man ger ut i optioner etc till företagsanställda. Det som oroar i detta är att man verkar behöva återköpa en hiskeligt massa aktier för att enbart täcka upp för detta syfte. I sig är det egalt för varje innehavare av Apple-aktier, det viktiga är ju att återköpen görs. Däremot är det, precis som Lunda-luppen skriver, något oroväckande att Apple är så frikostiga med sina aktier.

Jag har inte siffran på rak arm, men jag kommer ihåg att jag reagerade alldeles våldsamt när jag läste hur många aktier som nya VD:n, Tim Cook, skulle få när han tillträdde posten. Det föreföll mig märkligt att Apple skulle behöva ha sådana enorma incitamentsprogram.

Nåväl, sålänge det rör sig om ett fåtal personer är det kanske ingen fara, men man får se upp så det inte blir en vana. Det är nog lätt hänt att fler och fler chefer vill ha samma förmåner…

Om Apples kassa växer med mellan 60-80 miljarder dollar detta år har man snabbt tjänat in de pengar man nu skiftar ut, förmodligen redan i slutet av detta året. Då är frågan om det inte är dags att höja utdelningen… Mycket talar i alla fall för att det blir så framöver.

I övrigt konstaterar jag att DI plockade in Volvo i den korg av aktier som man planerar att skänka till nya prinsess-tillskottet Estelle. Motiveringen är att tillväxtländernas ökade levnadsstandarder kraftigt kommer att bidra till att infrastrukturen och hus i dessa regioner kommer att behöva anpassas därefter. Det betyder förstås tillväxt och klirr i kassan för bolag som Volvo.

Även SEB passade i går på att lägga till Volvo till sin “heta lista”, eller vad den nu heter. “Top picks” kanske…?

Teleoperatörerna riskerar att dras in i ett priskrig. Det är Tele2 och Tre som nu har fastpris på allt (samtal, sms och surf) för endast 349 kr/mån i 24 mån. Då ingår även en smart-phone av valfritt märke… Det är bra med konkurrens och jag tvivlar starkt på att detta är något som kommer göra att operatörerna går med förlust. Något som Telia förövrigt försöker sig på att säga.

På tal om att säga märkliga saker så noterar jag även att Peter Malmqvist, den mediakåta  person som tror han är guru på aktieanalys, bestämt hävdar att Apples historiska kursutveckling nu uppvisar alla tecken på en bubbla. Jojo, jag tackar för att det finns folk som Peter Malmqvist som förleder sparare. Det är väl enda sättet för de som tror sig vara “duktiga” att tjäna pengar. Personligen tror jag att Apple kommer fortsätta att stiga. Utvecklingen må vara snabb, men det är samtidigt en uppvärdering vi pratar om, inte en värdering med hissnande P/E-tal som når till skyarna. Att kursen tickar på med någon procent uppåt nästan dagligen ser jag som ett mycket sunt tecken.

Jag noterar även att Stockman föredrar en hel pizza framför en pizza i fyra delar, och jag kunde inte hålla mindre med någon om detta. Att dela upp utdelningen på fyra delar, eller ännu hellre, en gång i månaden, borde vara det absolut bästa för att skapa mindre volatilitet på börsen. Det skulle gynna långsiktiga ägare som bara vill leva på sin utdelning och det skulle skapa långt många fler köptillfällen för de som vill passa på i en eventuell dipp. Kommer utdelningen en gång om året måste man antingen hoppas att dippen inträffat just då, eller sitta utanför börsen i väntan på en sådan.