Ni som läser bloggen har förstås insett att det varit oroväckande tyst på sidan ett tag. Detta har några enkla förklaringar.

För det första gick jag på pappaledighet i början av januari vilket har tagit betydligt mer av min tid än jag hade kunnat ana. Vi har två barn och även om det äldsta får gå på dagis hela 30 timmar i veckan (ja, det väljer att bo i rätt kommun när man skaffar barn då 15 timmar är standard i de flesta andra kommuner) kunde man kanske tro att jag skulle ha massor av tid över att skriva, men så har det alltså inte blivit. Förutom att ta hand om den lille mannen behöver alltså storasyster komma i väg till dagis, mat skall handlas, barn skall underhållas, middag skall förberedas, tvättmaskiner skall köras, disk skall tas om hand och tvätt skall vikas. Dessutom skall tydligen huset också städas enligt frun…

Ovanpå ALLT detta försöker jag givetvis möta upp en och annan vältajmad pappaledig kompis jag har för att själv lyckas klämma in en njutfull kaffekopp medan knoddarna underhåller sig själva.

Som om detta inte vore nog så kommer här den kanske största förklaringen av dem alla:

För 4 år sedan köpte jag och min fru ett hus som vi tyckte var gott nog för oss livet ut. Dock har det med tiden visat sig att det inte vore dumt med ett något större hus och i takt med att ekonomin har blivit bättre har vi också funderat lite kring att byta område till det som egentligen varit vår största dröm men som vi helt enkelt inte haft råd med tidigare. I takt med att aktieplaceringarna varit sällsynt lyckosamma efter finanskrisen så har förstås portföljen stigit enormt mycket i värde. Även om den var värd nästan 50% mer för ett år sedan (satt ju med belåning på vägen ner och blev av med en hel del) så har den fortfarande stigit ca 850% sedan jag gick in på börsen i slutet av 2008.

Så när det perfekta huset dök upp på den perfekta adressen fick vi för oss att faktiskt slå till och se det hela som ett annat sätt att placera pengarna. Förvisso tror jag fortfarande att jag kunde förvaltat dem bättre på börsen, men samtidigt är det också så att det är nu medan man är ung som man skall passa på att ha kul för pengarna också. Att investera i ett drömboende är naturligtvis ingen säker placering på kort sikt, men på lång sikt (vi är ju under 35 år båda två) så bör det i alla fall innebära en investering jämförbar med den reala ekonomin. En fastighet på en av stockholms mest attraktiva adresser må framstå som dyr i dag, men på sikt kommer man säkert tycka att det ändå var rätt bra priser för 20-30 år sedan.

I vilket fall är jag något trygghetstörstande och även om jag inte trodde att jag skulle behöva göra mig av med hela portföljen sålde jag faktiskt av alltihop när vi bestämt oss. Dels berodde det också på att vi ännu inte påbörjat försäljning av vårt nuvarande hus och därför inte visste vad vi hade att röra oss med.

Nu, ca 4v efter det att vi först såg vårt drömhus har vi faktiskt hunnit med att sälja vårt nuvarande hus. Då vi fick köpa vårt drömhus något “billigare” än jag hade kalkylerat, samt då vi fick något mer för vårt befintliga hus, verkar det som om jag kan ha kvar en hyggligt betydande portfölj ändå.

Så snart jag vet vilka ytterligare investeringar vi vill göra i det nya huset kommer jag att köpa på mig aktier igen. Då min portfölj minskat kraftigt kommer jag att se det hela som en “nystart” och investera hela beloppet enligt de principer som jag försökt kommunicera på denna sida sedan länge. Det kommer säkert finnas både bank, HM och kanske även lite råvaror. Jag har inte bestämt mig helt, men klart är att det kommer att bli en hyggligt defensiv portfölj med fokus på utdelningsaktier. Apple kan eventuellt hitta en plats trots senaste tidens uppgångar. Vad det slutligen blir får vi se…

Men just nu fokuserar vi alltså på att få flytta in i det nya huset i början på sommaren. Lägligt nog är jag föräldrarledig fram till mitten av augusti och kommer förhoppningsvis att få njuta gott i vårt nya fina hus.

För mig personligen känns det som en ganska stor bedrift att kunna få flytta in i mitt drömkvarter (där jag också är uppvuxen) vid en så pass ung ålder. I början kändes det väldigt motigt att sälja av så stora delar av min portfölj, men i takt med att tanken har fått sjunka in har det faktiskt känts rätt bra att också omsätta en del av vinsterna till något som både jag och familjen kommer att ha stor glädje av i många många år framöver. Dessutom har jag faktiskt kvar en nästan dubbelt så stor portfölj som den jag en gång startade med. Så vi får se hur den kan utvecklas i framtiden.

Just nu, medan jag står utanför börsen, hoppas jag naturligtvis på en rejäl härdsmälta på börsen :o)

Om några veckor hoppas jag i alla fall vara inne på börsen igen och kanske även få tid att börja skriva lite mer frekvent.

Tack för att ni läser denna blogg!!