Jag har sannerligen varit slö på sistone. Det har att göra med att jag är pappaledig och kommer så att vara det kommande halvåret. Man kunde kanske tro att det skulle bli mycket mer tid över till bloggandet, men så verkar inte vara fallet. Jag tycker på det stora hela att det är markant lugnare att vara pappaledig än att jobba, men ändå är man helt slut på kvällarna och säckar ihop riktigt tidigt.

Icke desto mindre läser jag lite på nätet. Min iPhone är återigen fullständigt ovärderlig då jag kan hålla koll på kurser och nyheter även när vagnen rullas.

Nu i kväll släppte mina favoritjournalister på DI.se ännu en bra artikel som går ut på att skriva att vissa stora börser rivstartat året med uppgångar uppemot 15% redan:

“Det gäller exempelvis på börsen i Mumbai som, omräknat till svenska kronor, rusat med nästan 15 procent”.

Det fascinerande med texten är givetvis att man först måste räkna om börsindex till svenska kronor innan man kan beräkna hur många procent den stigit. Det är högutbildat folk som jobbar på DIs internetredaktion…

I övrigt får man nog konstatera att börsåret har börjat mycket bra. Precis som jag trodde steg också börsen. Men jag är ännu inte helt säker på att min teori om att börsen ändå kommer att falla under ingångsnivån för året kommer att omkullkastas. Förhoppningsvis gör den det.

Bankerna visar nu upp sina resultat för sista kvartalet. Först ut var Nordea som föga förvånande uppvisar riktigt fina siffror. Detta hänger framförallt ihop med att räntenettot förbättrats avsevärt. Samma tendens lär de övriga bankerna, utom möjligen SEB, kunna uppvisa.

SEB har under fjolåret satsat på att plocka fler och fler bolånekunder. De har tidigare fokuserat mer på företagssidan, men inser nog, liksom många andra, att den sidan nog kommer att vara “död” ett tag till. Svenska företag kan låna billigare själva via företagsobligationer och har dessutom fortfarande “snålat” efter att man gjort läxorna från finanskrisen och eurokrisen. Med andra ord kan man alltså se belånade svenskar som en ganska säker intäktskälla ett bra tag framöver, vilket jag också ser som förklaringen till att man väljer att öka inom det segmentet.

Swedbank lär visa upp riktigt fina siffror även de, trots att de inte längre jagar fler bolånekunder med ljus och lykta. Bara att invänta och se…

Själv ser jag mest fram emot att läsa Volvos rapport. Enligt mina teorier har marknaden inte alls kollapsat på det sätt som många verkar ha trott. Dessutom har man en försäljning på gång som kan inbringa mellan 5-10 miljarder som delvis kommer att gå till att amortera ned lån. Man fortsätter alltså att stärka företaget trots att försäljningen ligger nära rekordnivåer. Skall man tro senare tids uttalanden från högt uppsatta på Volvo har försäljningen inte påverkats ens nämnvärt av senaste tumultet på marknaderna. Om det visar sig stämma kan nog Volvos kurs ha betydligt mer att ge framöver då det också skulle skicka riktigt tydliga signaler om att man numer finns på nya marknader som täcker upp för de som har minskat kraftigt de senaste åren, och därmed också ligger helt rätt positionerade för framtiden.

Jaja, börsen är spännande och det ska bli intressant att följa rapporterna framöver. Dock känns det samtidigt rätt skönt att inte punktbevaka varenda pressrelease och istället spendara mer tid med familjen. Det verkar ju även som om börsen har en tendens att stiga så fort jag ägnar mig åt annat.