Riksbanken sänkte nu på morgonen reporäntan med 0,25 procentenheter. Det dröjde dock inte mer än någon timme innan både Nordea och SEB gick ut och förklarade att detta knappast kommer att förändra prisbilden på bolån, åtminstone inte på 3-månaderslån och högst marginellt på de längre lånen. Förklaringen uppges vara att 3-månaderslånen i dag styrs av helt andra faktorer. Bankerna tvingas som bekant att låna på längre löptider i alla fall.

Hur kommer det då se ut när reporäntan höjs med ytterligare 0,25 procentenheter? För det första lär det dröja och för det andra kommer vi nog se ett par sänkningar till först. Men på det stora hela kommer bankerna förmodligen att vara extremt snåla med sänkningar, men desto snabbare med höjningar. Så när väl reporäntan är tillbaka på 2% så lär de officiella 3-månadersräntorna vara högre än de är i dag. Trist för alla med bolån, men något man nog skall räkna med som kund.

Detta är bara ett av alla skäl till varför man skall ha lite bankaktier i sin portfölj. Banker klarar sig alltid och de har en förmåga att hela tiden pytsa ut kostnadsökningar på sina kunder.