Riksbanken sänkte nu på morgonen reporäntan med 0,25 procentenheter. Det dröjde dock inte mer än någon timme innan både Nordea och SEB gick ut och förklarade att detta knappast kommer att förändra prisbilden på bolån, åtminstone inte på 3-månaderslån och högst marginellt på de längre lånen. Förklaringen uppges vara att 3-månaderslånen i dag styrs av helt andra faktorer. Bankerna tvingas som bekant att låna på längre löptider i alla fall.
Hur kommer det då se ut när reporäntan höjs med ytterligare 0,25 procentenheter? För det första lär det dröja och för det andra kommer vi nog se ett par sänkningar till först. Men på det stora hela kommer bankerna förmodligen att vara extremt snåla med sänkningar, men desto snabbare med höjningar. Så när väl reporäntan är tillbaka på 2% så lär de officiella 3-månadersräntorna vara högre än de är i dag. Trist för alla med bolån, men något man nog skall räkna med som kund.
Detta är bara ett av alla skäl till varför man skall ha lite bankaktier i sin portfölj. Banker klarar sig alltid och de har en förmåga att hela tiden pytsa ut kostnadsökningar på sina kunder.
Jesper, SEB Kundservice said:
Hej!
Det är många faktorer som idag påverkar våra bolåneräntor. Det ekonomiska läget i vår värld och Europa gör att vi måste ha mycket pengar för om det händer oförutsedda händelser på marknaden. Dessutom påverkas vi av våra kostnader för att låna pengar.
Vi har idag haft en intressant chatt där dessa frågor besvaras av våra experter. Denna kan du hitta på förstasidan på http://www.seb.se – läs gärna mer! :)
Ha en riktigt god jul!
//Jesper
SEB Kundservice
Aktievinst said:
Hej Jesper,
Jag har full förståelse för att upplåningskostnaderna har ökat markant de senare åren och att det självklart är kunderna som skall stå för detta. Det säger jag inget om. Däremot kan man ifrågasätta de argument som bankerna lägger fram för att försvara sina ökade marginalkrav. Precis som du säger har bankerna fått ökade kapitalkrav på sig, och skälet är också som du säger att osäkerheten i Europa för tillfället är väldigt stor. Dock skall man komma ihåg att de flesta av storbankerna (jag skriver de flesta eftersom jag bara följer Swedbank och Handelsbanken) redan i dag klarar alla kapitalkrav. Om man ändå väljer att spara ännu mer så kan jag bara se en möjlig utgång med tiden, nämligen den att man kommer att kunna dela ut väldigt mycket pengar till aktieägarna. Visst kan det hända sådant som gör att bankerna behöver använda sina buffertar, men då man väljer att öka marginalerna i samband med att reporäntan sänks, samtidigt som man också sänker inlåningsräntan, så känns det mer som ett smusslande av de ökade marginalerna.
Mig veterligen finns det ingen bank som explicit redovisar hur stora lånekostnader man har och hur de olika upplåningsmodellerna ser ut. I bästa fall får man en fingervisning genom att läsa en kvartalsrapport. Även här kunde man som kund önska sig något högre transparens.
Mitt inlägg var inte alls menat som riktad kritik mot någon av storbankerna, utan främst avsedd som en upplysning till allmänheten och en ytterligare anledning till varför jag tycker att bank bör ingå i en defensiv portfölj. Dock uppskattar jag extra mycket de kommentarer som kommer från de jag skriver om.
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR !!