Jag förmodar att de flesta av er som läser denna blogg också såg inslaget som Kalla Fakta gjort om robothandeln. Programmet sändes i går kväll och finns säkerligen att se på TV4 Play.

Det intressanta är att man faksikt lyckades vinkla programmet så att robothandeln framstod i relativt dålig dager. Jag tror, och har länge trott, att man behöver reglera denna marknad. Det känns fullständigt osunt att robotar skall sitta och lägga över 200 fejkordrar i sekunden, ordrar som dras bort 150 mikrosekunder efter att de lagts. Det är onekligen så att börsens funktion helt kommit i skymundan för giriga snyltare som vill profitera på andras svagheter. Inget nytt för en handelsplats, men det hör definitivt inte hemma på den börs där jag vill investera mina pengar.

Det är uppenbart så att någon betalar för robotarnas predatoriska framfart, och det ligger väldigt nära till hands att tro att det människorna som är förlorarna och inte andra robothandlare. Med andra ord skulle alla vi som manuellt sitter och påtar och petar i våra ordrar vara de som förlorar. Det drabbar kanske varken dig eller Fredrik Lundberg, men det kan gott drabba alla de handlare som tvingas exekvera fondspararnas viljor.

Om en fondsparare vill sälja sin andel måste mäklaren omedelbart (samma dag) exekvera jämförbar försäljning. Samma gäller ju även Industrivärden om de vill göra någon förändring, men skillnaden är att de gör ohyggligt mycket färre affärer än fondspararen. Fondspararen som just hoppat av vill snart hoppa på igen när börsen ser ut att vända. De stora investerarna har suttit still hela tiden.

Slutsatsen blir att svängningarna inte spelar den långsiktige någon roll mer än att det kan vara tråkigt att se värdet på sitt innehav gå ner i perioder. Å andra sidan kan det ju då vara läge att köpa mer om man inte har köpt färdigt för resten av sitt liv.

Varje bred nedång på börsen är ett tillfälle att köpa aktier till reapriser. Snart vänder börsen, trots att läget ser mörkt och hopplöst ut, och det är inte för sent att börja köpa aktier ännu. Om några år kommer dagens köp att framstå som väldigt goda affärer. Se bara till att sprida inköpen.