Det som hände i går tog mig lite på sängen. Jag hade ingen möjlighet att bevaka börsen alls i går utan fick läsa mig till nyheten om centralbanksinterventionen i efterhand. Som alla vet tog börserna enorma hopp på nyheten om att man tillför likviditet i form av USD till marknaden. På sikt gör det här att upplåningskostnaderna för bankerna minskar och förhoppningsvis skall interbankmarknaden fungera bättre. Banker kan fortsätta att hålla pågående lån i USD flytande och riskerna att företag som lånat i USD skall behöva sparka folk minskar etc etc… På det stora hela ett mycket positivt besked som alltså förklarar varför riskaptiten åter ökar. Eller?
Å ena sidan är det lätt att förstå att man med denna intervention underlättar för banker och företag, men baksidan av myntet är att man också officiellt visar hur fruktansvärt illa ställt det är med världens ekonomi. Eller mer specifikt bankernas ekonomier.
Den likviditetsbrist av USD som vi sett på sistone såg vi även under förra finanskrisen. Då låg de svenska bankerna lite pyrt till eftersom kostnaden för deras upplåning i USD steg kraftigt. Då, var det bara en instans som kom till undsättning, Riksbanken. Några aktioner från FED för att rädda svenska banker var det givetvis inte tal om, och så är det inte nu heller. Ingen bryr sig om 4 små svenska banker ute i stora världen. Och det är väl mot denna vetskap som denna centralbanksintervention börjar bli något mer obehaglig.
Uppenbarligen ställde sig de aktuella centralbankerna bakom betydligt större aktörer än de svenska bankerna. Min egen teori är att det finns banker i Europa som ligger väldigt pyrt till och som riskerar att orsaka en kaskad av oönskade effekter om de går omkull. En mild gissning kunde vara att det rör sig om någon av de franska, italienska eller spanska bankerna. Mest troligt är att det gäller en eller ett par franska storbanker. Lika troligt är att de amerikanska storbankerna knappast har så obetydlig exponering mot Europa som de länge låtit påskina heller. Ett bevis på det är den nedgradering av kreditbetyg som sköljdes över 15 banker nyligen, däribland några av USAs absolut största banker. Ett annat bevis är den intervention vi såg i går.
Jag har valt att ta hem en liten del av vinsten i hopp om att kunna köpa tillbaka under dagens nivåer. Rätt eller fel, det får tiden utvisa.
asfasdfasdf said:
FED kanske inte lånade ut pengar direkt till de svenska bankerna, men nog finns det de som anser att de spelade en mycket viktig roll för att de svenska bankerna klarade sig såpass bra som de gjorde. Från en artikel i DI: http://di.se/Artiklar/2011/8/30/243833/riksbanksrapport5-Nara-trasket-under-finanskrisen/
Riksbanken får visserligen beröm för sin krishantering, men det var tack vare Fed som Sverige klarade sig så pass bra ur finanskrisen under åren 2008-2009. Det anser forskarna som utrett Riksbankens penningpolitik.
Professor Charles Goodhart tror inte att svenska folket är medvetna om hur nära det var att Sverige riktigt sjunkit ner i träsket under finanskrisen 2008-2009. De svenska bankerna var uppbundna i stora dollarlån och med riskexponering i Baltikum. Med stoppet i de finansiella systemen var dollar svåråtkomliga och Riksbanken hade inte tillräckligt för att hjälpa bankerna.
Då gick Europeiska centralbanken och framför allt amerikanska centralbanken (Fed) med på valutaavtal med Riksbanken.
“Om det inte hade varit för Fed hade Sverige varit i mycket större problem”, säger Goodhart.
Aktievinst said:
Hej Asfasdfasdf (Vilket orginellt namn du har, var kommer du ifrån? Månne har min blogg blivit berömd i yttre rymden? ;o).
Du har helt rätt, FED stod förstås bakom aktionen även om den var väldigt bred och kanske inte syftade till att underlätta för enbart svenska banker. Då, liksom nu, är det åter bara centralbanker som ges möjlighet att “swappa” direkt med FED och de andra inkluderade centralbankerna.
Frågan nu är förstås om detta kommer att ge några långvariga effekter eller om det bara vinner politikerna ännu mer tid.
ekdungen said:
Nä. Nu sviktar dina historie kunskaper lite. Två av vara 4 stora räddades då av FED och det var inte Swedb. Vad man ska komma ihåg är att det är inte bankerna som behöver $ utan deras kunder. Men resultatet blir ju det samma. Nu vill ju regeringen att bankerna ska ligga med $ i lådan för sådana här tillfallen men bankerna har nog ingen lust med det om inte kunderna är beredda att betala för kalaset. Det lär innebära sämre möjligheter för våra exportbolag.
Aktievinst said:
Tjena Ekdungen, Kul att du är här igen. Jag håller med dig och det var väl ungefär detsamma jag skrev. Bankerna behöver USD (samma som att deras kunder behöver USD). Problemet är dock inte de nya affärer man vill göra eftersom man lätt kan avstå från dessa om man inte har USD att låna ut. Problemet är ju de avtal man redan gått in i och behöver finansiera. Har man redan avtalat med kund så är det förstås de avtalen som gäller. Om banken sen får betala dyrare för att låna upp pengarna så kan de inte skyffla över dem på befintliga avtal, därav förlustaffär. Å andra sidan lär de i stället strypa all form av nyutlåning såvida inte kunden vill betala. Sammantaffningsvis tycker jag vi säger samma sak :o). Trevlig helg !!