Som det ser ut nu får man faktiskt erkänna att marknaden är både hård och effektiv mot politikerna. Precis som t.ex. ZeroHedge och domedagsprofeten Cornucopia hävdat rätt länge ser det nu ut som om börserna är på väg ner igen, och förmodligen kanske under tidigare bottnar. Jag låter dock detta vara osagt. Jag tycker förra botten med OMX kring 850 känns relativt billig om inte fler negativa nyheter dyker upp.

Anders Borg som är en man med fötterna på jorden, och numer även europas bästa finansminister enligt Financial Times, hävdar att läget är långt ifrån lika mörkt som under 2009. Detta kommer alltså från en man som fram tills nu har målat upp precis det omvända. Men det ger mig en lite positivare vibb om framtiden.

Det som talar för att börserna ska ner är åter igen det faktum att förlusterna i systemet ännu inte kommit upp till ytan. Hittills har det räckt med en plan om en plan för att hålla marknaden något lugnare, men precis som många av oss hävdat så måste nog en del förluster upp till ytan för att marknaden ska kunna få facit på hur illa det verkligen är.

Ett jättefiasko, om än föga förvånande, är att de största bankerna i USA nu skall stress-testas för att se om de dels klarar en “chock” på den europeiska aktiemarknaden, men också en recession i USA motsvarande ett BNP-tapp på 8%. Det är ett ganska hårt test får man nog erkänna och mycket talar nog för att bonusar på Wall Street kommer att dras in en aning. Med “jättefiasko” menar jag att USA, och framförallt deras banker, länge hävdat att deras exponering mot Europa är så låg att USA inte på något sätt riskerade att dras med i turbulensen. De verkar inte lika övertygade längre…

När det kommer till utdelningarna i de svenska bolagen är jag fortfarande högst skeptisk. Några av de största trotjänarna, bankerna, har det ganska tufft nu. Personligen kan jag se en hel del fördelar med att Swedbank upphörde med sitt återköpsprogram. Inte för att det äventyrar deras kassa och förmåga att möta eventuella finanskriser framöver, men för att det kan vara värdefullt att ha en så hög kapitalbas som möjligt när det hettar till. Sänkta lånekostnader är bara en av fördelarna om det stryps åt kring den europeiska kreditlinan.

SEB har inte nått upp till de utdelningsnivåer som rådde före finanskrisen och inget tyder på att man kommer att öka denna baserat på 2011 års resultat heller. Handelsbanken står förstås stabilt, men de nya kapitaltäckningskraven på bankerna gör att det faktiskt fattas nästan 10 miljarder kr i Handelsbankens kassa. Det är inte orimligt att tro att utdelningen därför kommer att sänkas något för nästa år.

Jag har inte kikat på medel-P/E för börsen i dagsläget. Det är ju tämligen ointressant när framtiden är så oerhört osäker, men historiskt sett bör det vara ganska lågt just nu, och ännu lägre blir det förstås om kurserna sjunker. Återigen riskerar dock bolag som t.ex. Volvo att dras med i finanskarusellen och orderingången kan strypas rätt rejält. Detta sätter givetvis alla P/E-tals-modeller ur spel och gör att man får gå på magkänsla. Det mest sannolika är dock att man åter kommer att stimulera ekonomier, åtminstone i de länder som har råd, och då är det framförallt byggsektorn som det i traditionell ordning kommer att satsas på. Här är Volvo helt klart en av vinnarna, liksom Skanska och möjligen även NCC. Helt klart är att Volvo är betydligt bättre rustade för att möta en än värre kris än förra gången, samtidigt som vi förmodligen inte kommer att se riktigt samma kreditsnara denna gång. Sammantaget har jag svårt att se att kurserna från sensate kraschen, kring 30 kr, skall upprepas denna gång även om det blir rejält mycket mörkare på börshimlen innan det vänder.

Jon Jonsson på Finansblogg.com skrev i dag att fundamental analys gått i graven. Han baserar detta på att några av de bästa förvaltarna i modern tid nu har underpresterat gentemot SnP500 de senaste och mest turbulenta åren. Men jag tror inget påstående kunde vara mer fel än detta. Tricket är att börja köpa aktier nu och köpa stabila, sunda och starka bolag. Några bolag sticker förstås ut i denna skara, t.ex. H&M och Handelsbanken. Jag skulle definitivt också börja kika lite på investmentbolagen. Min favorit i den sektorn, Industrivärden, kan dock få det lite kämpigt. Industrivärden har köpt stora mängder aktier på väsentligt mycket högre nivåer än dagens, liksom man gjorde innan finanskrisen 2008, och det verkar av allt att döma som om de har extremt dålig timing i sina köp. Mer om detta kan man läsa hos Stockman.

Sen har vi förstås trotjänaren och älsklingen Swedbank som med all sannolikhet kommer att nå lägre nivåer i den “nya” turbulensen. Här kan man förstås med fördel köpa ett numera mycket starkt bolag. Med några års placeringshorisont kommer detta bli en mycket fin investering och chansen är väldigt stor att man kommer att tjäna mycket mer på att investera i Swedbank än i Handelsbanken då Swedbank återigen med stor sannolikhet kommer att ta mer stryk. Att de svenska storbankerna skulle gå under är återigen en befängd tanke som man med fördel kan utnyttja om kurserna pressas rejält. Jag kommer själv köpa Swedbank så snart tillfälle ges. Swedbanks intjäningsförmåga de kommande åren bedömmer jag som ca 10 kr per aktie, och då räknar jag ganska konservativt och tar höjd för vissa mindre kreditförluster framöver. Riktkurs sätts då till ca 120 kr och givet att turbulensen på marknaden kan bestå ett tag så anser jag att allt under 80 kr är extremt prisvärt och att kurser ner mot tidigare årslägsta på 65 kr är fyndpriser. Kom ihåg att 15% avkastning per år räcker för att fullständigt krossa den genomsnittliga avkastningen på börsen som ligger på ca 8-9% per år. 15% ger en fördubbling av investeringen på 5 år och är helt fenomenal. Det är mot bakgrund av dessa värden som man skall köpa aktier, inte baserat på vad din private banking rådgivare försöker lura i dig. Jag upprepar att min egen far en gång blev rekommenderad att köpa Eniro av banken. Som tur var frågade han förstås mig först… Detta var när aktien stod i 30 kr. I dag kostar aktien under 10 spänn, trots att man sedan dess gjort en nyemission 1:30 och en omvänd split på 1:50. Det kallar jag SLAKT.

Tele2 kommer att bilda gemensamt betaltjänstbolag med Telia och 3. Detta med anledning av att operatörerna vill vara med och sno en del av kakan när Near Field Communication (NFC) blir allt vanligare för att sköta betalningar via mobilerna. Jag tror att teleoperatörer som Tele2 har mer att ge, men i dagsläget värderas de högt på grund av sin stabila intjäning på relativt konjunkturokänsliga marknader. Det är lätt att tro att de inte heller kommer att rusa lika starkt när börsen väl vänder. Å andra sidan slipper man kanske få magsår om man väljer Tele2 framför t.ex. Volvo. Tele2 är fortfarande en av de lägst värderade telekombolagen med oöverträffad utdelningspolicy. Dessutom annonserade man igår att man köper Österrikiska internetleverantören “Silver Server”. Jag har inte haft tid att se efter vad detta innebär för det framtida kassaflödet, men det känns inte helt ologiskt att mobiloperatörerna ser över möjligheterna att migrera mer och mer mot leverantörssidan av internettjänster. Den gamla ADSL-tekniken, dvs bredband via telefonjacket, är nog en död spelare framöver trots att hastigheterna fortfarande är markant mycket högre än i mobilnätet. Men det lär förstås bara vara en tidsfråga innan den mobila tekniken är i kapp och förbi.

Nej, jag tror att det börjar uppstå köplägen på börsen av sällan skådat slag. Det är redan billigt för den som har några års placeringshorisont, men det kan bli billigare.

Kom ihåg att det är när saker och ting ser som absolut mörkast ut som det gäller att köpa aktier. Helst skall som bekant blodet flyta på gatorna och paniken vara total.