Aj aj, jag såg inte detta komma, men nu när jag läst på DI.se att det redan spekuleras i att Kung Wolf skall följa med Gardell och Cevian till Danske Bank så låter det faktiskt föga förvånande.

Under årens lopp har jag hyllat Michael Wolf för sina insatser i Swedbank. Mannen har gjort precis allting rätt sedan han tog över VD-stolen.

Jag minns än i dag Jon Jonssons inlägg, “Father Figure” på Finansblogg.com där han hyllade Michael Wolf till skyarna. I en av slutraderna konstaterades att: “Om han hade valt en internationell banking karriär så borde han idag varit Park Avenue miljardär istället för fjuttig Saltis miljonär“.

Under årens lopp har jag skrivit personliga brev till Michael Wolf och tackat honom för hans insatser i Swedbank. Men förutom detta har jag också uttryckligen ifrågasatt hans investeringar i banken. T.ex. då han valde att köpa a-aktien framför prefrensaktien. Jag har också frågat hur det kommer sig att han accepterat en lönemodell helt utan vare sig optionsprogram eller rörliga delar.

Det kan konstateras att Michael Wolf förmodligen är den sämst betalde bank-VDn, om inte bara i Sverige så kanske i hela världen, med sina dryga 5 miljoner per år, helt utan några som helst rörliga delar. Jag har länge tyckt att man måste erbjuda denne man betydligt mer i lön för att han ska stanna kvar, och att han i annat fall kommer att bli head-huntad bort inom allt för snar framtid.

Nu återstår förstås att se vad han väljer att göra med sin framtid, men att han skulle stanna kvar på Swedbank för “futtiga” 5-någonting-miljoner per år är knappast troligt. Samtliga övriga svenska bank-VDar ligger på mer än dubbelt upp mot Kung Wolf, trots att han nog, i mina ögon, är den som förtjänar mest av dem alla.