I dag kom beskedet att EU kommer att förbjuda naken blankning, dvs att man säljer aktier man varken äger eller har lånat. Naken blankning innebär alltså att man spekulerar i nedgång. Detta får som följdkonsekvens att man inte kommer att kunna spekulera i CDSer (en försäkring mot att ett visst land ställer in sina betalningar) om man inte själv sitter på lånen.

Jag har skrivit om spekulationen i CDSer tidigare och jämställt det med att tredje part ger sig in i en lek han inte har något som helst att göra med. T.ex. är en fullt realistiskt scenario att du som bostadsägare också har en försäkring på din bostad. Plötsligt börjar alla dina grannar spekulera i att ditt hus kommer att brinna ner. Inte nog med denna obehagliga känsla för dig som bor i huset, utan nu börjar försäkringsbolaget undra vad de missat i sin bedömning av din premie och väljer att höja premien för dig som bor i huset. För dig som bor i huset kan premien komma att bli så hög att du rent av måste “ställa in betalningen” (sälja och flytta, om nu någon vill flytta in i ett hus som många tror ska brinna ner). Och vad som är än kusligare, alla dina grannar blir stormrika om ditt hus faktiskt brinner ner… Hur kul skulle det vara att bo i det huset med denna vetskap? Ungefär som att bo i Grekland skulle jag tro.

Jag välkomnar alltså beskedet om förbud mot naken blankning. Dock skall man inte förväxla detta med att man kommer att förhindra negångar på börsen, men det kan säkert vara så att volatiliteten minskar.

De som inte håller med hävdar oftast att naken blankning, och vanlig blankning också för den delen, endast ser till att marknadspriset infrias snabbare. Må så vara, men jag tycker det rör sig snabbt nog på börsen som det och jag tycker inte det behöver gå så mycket snabbare.