Det råder väntans tider på den dag då bolagen åter värderas utifrån sina egna fundamentala framtidsutsikter. Redan nu har många bolags aktiekurser nästan halverats och i mina ögon finns det inte mycket som talar för att vi ser någon snar vändning på börsen. Jag tror i och för sig inte att vi ska “krascha” så hemskt mycket heller, men nog kommer vi stampa ett tag och det kan gott vara läge att ta korta vinster för den som är riskvillig.

Den senaste tiden har det kommit massor av positiva nyheter (!!??) från både Grekland och Italien, eller? Marknaden har ju tyckt det eftersom man värderat upp börsen i alla fall. Tyvärr tror jag att det är för tidigt, och jag säger “tror” eftersom jag inte är bättre än någon annan spåman på att sia om börsens framtid. Men ser man till fakta så har inte mycket förändrats. Många löften har givits, många planer har presenterats, men inget har genomförts. Jag tror inte ens att neddragningarna i Grekland har satt i gång på allvar ännu. Ännu är det bara planer… Jag har i alla fall inte sett några konkreta utförsäljningar av statliga egendomar etc… Likaså är det med Italien. Mycket snack men inga handlingar. Stödfonden, förlåt, den utökade hävstångsfonden på över 1000 miljarder euro ligger fortfarande på ritbordet, vad jag vet. Inte en krona har väl betalats in av något land ännu… Då skall man också ha i åtanke vilken enorm kraftansamling det var att få in dagens 450 miljarder euro till att börja med. Nu ska ytterligare 600 miljarder hostas fram. Och, det mest intressanta, åtminstone för mig: Det är inte mycket av de totala förlusterna som ens har vädrat morgonluft ännu. Några banker, några av de värst drabbade får man förmoda, har börjat skriva ner värdet på lite grekiska statspapper. Dock är nedskrivningarna högst beskedliga. Det säger jag utan att veta pippa skit om bankernas resultat i detalj eller balansomslutningar, utan enbart för att jag vet att de två bankerna jag pratar om fortfarande visade vinst i Q3. När skuldavskrivningen sker “på riktigt” kan nog dessa banker drömma om positiva resultat. Alltså har vi en bra bit kvar och jag hävdar åter att det är när dessa förluster börjar flyta upp till ytan som den verkliga vidden av förlusternas storlekar och konsekvenser kan bedömas.

Som vanligt lär dock aktiemarknaden reagera 6-12 månader i förväg. Framförallt på grund av lycksökar och optimister. Så om man redan nu tror att det mesta kan vara löst om 6-12 månader så bör man kanske köpa aktier, något jag också förespråkar, men att man då köper i mindre poster. Billigt kan ju alltid bli billigare.

Jag ser själv fram emot att börsen ska bli mer stabil och att det åter skall löna sig att kika lite närmare på specifika bolag. Än så länge ger krisens natur att man i princip kan köpa de aktier som fallit mest. Så är oftast fallet i breda börsnedgångar som ju styrs av makrospecifika händelser snarare än bolagsspecifika. Det gör att jag fortfarande inte ändrat uppfattning om vare sig Volvo eller Swedbank, eller Boliden för den delen. Även SSAB börjar bli ett intressant bolag att hålla ögonen på. För den som är intresserad av SSAB kan jag rekommendera Lundaluppens senaste analys. Den hittar ni här.