Det faktum att min telefon har sanslöst dålig batteritid tycker jag skadar Apples varumärke ganska mycket. Jag är en av deras absolut trognaste kunder med en lång lista av Apple-prylar hemma. Tyvärr verkar Apple brottas med en hel del missar på sistone vilket jag tror skadar deras varumärke en aning. Kanske inte mycket, men det har i alla fall bidragit till att bolaget inte har ett lika fläckfritt rykte i mina ögon, och då är jag som sagt en av deras absolut trognaste kunder.

För det första skapade bolaget en del bad-will genom att inte tillåta tethering på sin 3G- och 3GS-telefon när iPad var ny. Detta var förstås ett försäljningstrick då man ville sälja flera olika modeller av iPad. Givet att alla andra tillverkare, inklusive HTC, Samsung etc tillät detta kunde man förstås ha bytt ut sin telefon och behållt iPad. Detta tror jag Apple insåg och kände sig tvugna att till slut släppa denna möjlighet. Jag tror inte det var helt frivilligt. Märkligt nog kan man bara köra tethering om man har 3G-uppkoppling. Att telefonen sitter på Wifi betyder alltså inte att tethering är möjligt.

För det andra brottades iPhone 4 med massor av antennproblem när den introducerades i USA. Förmodligen märktes det mer i USA då deras frekvensband gör att signalstyrkan kraftigt försämrades relativt t.ex. Europa. För mig var det inget stort problem även om jag har undrat om inte vissa nedkopplingar av samtal som jag råkar ut för beror på just detta. För de som bodde i USA fanns snart en bumper som skulle rätta til problemet. Men vem sjutton vill sätta en bumper på sin telefon vars design man just betalt 5000-7000 kr för? Uppenbarligen ganska många med tanke på hur många skal som säljs till iphone, men jag är inte en av dem. Och hade inte min telefon fungerat bra utan bumper, såpass att jag var nöjd, hade jag varit en extremt frustrerad kund.

Det tredje som hänt nyligen är att uppdateringen av Lion gjorde att många gamla program slutade att fungera. Detta var inget som Apple gick ut med, utan kom som en chock för t.ex. undertecknad i och med att iTunes-biblioteket inte gick att tillgå från 3-parts-program. Mycket konstigt i mina ögon att en så enkel operation ställdes på tvären i och med Lion-uppdateringen. Dessutom tog det Apple över 4v att rätta till problemet för mina program. Även om detta i sig kan bero på omständigheter och kanske inte ens drabbade speciellt många så har det fått mig att tänka till vad gäller deras uppdateringar. Jag kommer inte att uppgradera till nästa OS-version så fort uppdateringen kommer, den saken är klar.

För det fjärde har vi då batteriproblemet i nya iPhone 4S. Även om Apple själva använder “small number” som beteckning på det antal användare som stött på problemet så vittnar en snabb sökning på nätet om raka motsatsen. Antalet användare som har en nästintill obrukbar telefon svämmar över. Dessutom är det extremt många som klagar över värmeutvecklingen. Kanske hänger dessa två ihop då pågående processer lär dränera både batteriet och skapa värme. I vilket fall finner jag det omöjligt att använda telefonen.

I dag är jag inne på min andra full-laddning, batteriet är nu nere på 50% och jag är klockan 16:20 tveksam till om den kommer att hålla fram tills jag går och lägger mig. Dessutom kan jag inte prata i telefonen mer än ca 2 minuter innan örat är så varmt att jag blir orolig (och jag är inte en orolig person). När man sedan lägger ner telefonen i fickan känner man hur låren värms upp (ej överdrift).

För det femte släppte Apple i dag en mjukvaruppdatering, iOS 5.0.1 som sägs råda bot på den dåliga batteritiden. För undertecknad har det inte gjort skvatt skillnad, och detta vet jag då jag har laddat telefonen fullt efter uppdateringen och inte ser minsta skillnad på vare sig batteritid eller värmeutveckling. Att säga att man släpper mjukvara som skall åtgärda ett problem utan att det faktiskt tycks åtgärda problemet skapar bad-will och får en tekniknörd som undertecknad att fråga sig om de verkligen har någon koll på just detta problem borta i Cupertino.

Jag är inte imponerad över Apples senaste produkter i den mån att de skapat något “effortless”. Däremot gillar jag definitivt Siri (vilket för övrigt är den enda stora skillnaden mellan iPhone 4 och 4S).

Ironiskt nog, när jag lobbade för iPhone 4S inför lanseringen, belyste jag det faktum att den utökade batteritiden i iPhone 4S jämfört med föregångaren, allena var ett mycket gott skäl till att köpa den nya telefonen. Återstår att se hur det blir med den saken.

Känns bra att jag i alla fall ringde in mitt problem till Apple på momangen och klagade, samt såg till att mitt klagomål noterades. De har ju lovat att se till att jag blir glad och nöjd till slut, på ett eller annat sätt, och det tvivlar jag inte på.