Papandreou framstår mer och mer som ett elakt geni. Han vet att grekerna sitter på trumf i det att hela Europa är beroende av deras beslut. Jag vet inte vad som har föranlett folkomröstningen, kanske är det så enkelt som att ett stödjande “ja” till åtstramningarna skulle ge Papandreous politik mer tyngd i takt med att svångremmen dras åt. Men det är ett högt spel där mycket satsas på ett kort.

Å andra sidan kunde det lika väl vara så att Papandreou inser det många andra redan insett, nämligen att den 50% skuldavskrivningen, som i praktiken bara är 28%, och som kommer att ta landet ner till en skuld om 120% av BNP år 2020 helt enkelt inte är hållbar. Grekerna har då 8 år av extrema åtstramningar att se fram emot. Vad värre är, även när man är nere på en statsskuld om 120% av BNP så måste åtstramningarna fortsätta för att landet ska vara i balans.

Det tycks alltså som om politikerna nu börjar inse vidden av skadorna som orsakats av vidlyftigt leverne i årtionden.

Onekligen, tror jag, att Papandreou nu ser sin chans att förhandla fram ett bättre avtal för grekerna, och mycket talar för att Europa inte har mycket att sätta emot om Papandreou väljer att sätter hårt mot hårt. Även om man till slut enas kan det bli så att man tvingas ge grekerna en större eftergift än de planerade 28%. Banker som redan nu knorrar över att de måste gå med på detta “frivilligt” lär inte knorra mindre.

Vad betyder då detta för börsen som helhet? Jag vill tro att börsen bottnade tidigare i år. Bolag som Volvo och Swedbank nådde båda ca 65 kr och sedan dess tycker jag börsen visat upp en stor styrka. Det har inkommit massor av dåliga nyheter och ändå har börsen klarat att stiga. Det tyder på att man antingen är inne i ett lättnadsrally och att den stora nedgången kommer snart, eller att marknaden börjar förstå hur otroligt mycket elände dagens priser, fundamentalt sett, faktiskt prisar in.

Det som skrämmer marknaden mest är sällan den eländiga situationen man konstaterat att man befinner sig i, utan ovissheten om hur eländig situationen egentligen är.

Mycket ska nog till innan vi går lägre ner än tidigare botten. Jag kommer nog själv leta ett bra tillfälle att köpa in mig för de pengar jag har någonstans mellan dagens nivå och förra botten. Med lite tur får vi nu en lite långsammare, stabilare och mer uthållig återhämtning när det väl vänder.

Det som skulle kunna utlösa en ny kaskad av utförsäljningar är förstås om Grekland väljer att dra sig ur EMU samt skriva av alla sina externa skulder. Då skulle vi få ett tumult som heter duga. Men även om sannolikheten för detta scenario helt plötsligt har stigit är det långt ifrån mer sannolikt att Grekland väljer denna utväg än att komma överrens med trojkan om nya villkor. En faktiskt skuldnedskrivning på 50% är nog vad Grekland skulle behöva. Återstår att se om Papandreou lyckas få ner sin skuld ytterligare…

Det faktum att börsen inte rasat ännu mer tyder också på att aktörerna antingen inte förstår vidden av vad som står på spel, eller att man helt enkelt inte tror att sannolikheten är särskilt stor. Jag lutar alltså åt det senare.

Den som lever får se, helt enkelt. Köp när det är billigt, oavsett makro, och sitt still i båten :o)