Handelsbankens VD, Per Bohman, har tydligen varit på shoppingrunda. Enligt DI.se har han shoppat hela 750 A-aktier, motsvarande ett värde av 150.000 kr om jag räknar extremt snällt på en kurs om 200 kr (rätt och riktigt hade varit 190 kr). Efter köpet äger Per Bohman hela 2.250 st aktier i den bank han sitter som VD för. Dessa aktier motsvarar ett värde om 450.000 kr (nu räknar jag åter snällt på 200 kr).
Så, vi har alltså en VD för en av Sveriges största banker, som tjänar flera miljoner om året, som nu vågar sig på att äga aktier till ett sammantaget värde om 450.000 kr i det egna bolaget. Jag kan inte annat än tycka att det är patetiskt.
Jag har skrivit tidigare om insynspersoners oförmåga att äga aktier i de egna bolagen. Vad värre är, de verker inte ha förmågan att spara pengar heller. Dessa herrar och damer tjänar mångmiljonbelopp varje år, ändå lyckas de inte skrapa ihop några förmögenheter heller. Är det inte märkligt? För en tid sedan publicerade jag ett inlägg som i stort gick ut på att vi har förvånansvärt lågt antal miljonärer i Sverige. Jag minns inte siffrorna, men det var helt klart så få att man blev förbluffad, i synnerhet om man satte det hela i relation till antalet högavlönade människor.
Sammantaget leder det mig bara till en enda insikt: För svenska folket betyder höga inkomster möjligheter att ta mycket höga lån. Det betyder uppenbarligen inte att man har möjlighet att spara några pengar i alla fall.
Hur man kan vara bank-VD, tjäna mångmiljonbelopp varje år, och ändå inte äga aktier i den egna banken för mer än 450.000 kr övergår mitt förstånd. Att vi dessutom pratar om Handelsbanken som av tradition är den mest riskaverta av dem alla och som haft mycket stabila utdelningar i väldigt många år gör knappast saken mer begriplig.
Peter Eriksson said:
Hej.
Vill minnas att det var en eller flera artiklar i bla DI.se som tog upp denna märkliga paradox för några år sedan. Det visade sig då att högavlönade till viss del var överrepressenterade hos kronofogden.(minns inte detaljerna detta var 08 tror jag).
Men det förefaller vara så att ju högre inkomst du har ju dyrare vanor skaffar du dig.
I vissa av dessa “högre” kretsar finnes även en social press att “flascha” och överträffa sina likar med diverse meningslös idiotlyx.
Kan tillägga för sakens skull att jag själv är ungefär lika modemedveten som en mullvad men då är jag ingen börs vd heller.
Aktievinst said:
Precis detta jag menar. Att tjäna mycket pengar verkar inte vara förknippat med något sparande alls, i detta land. Farfar sa alltid att man skulle omge sig med fattiga kompisar, för då var sannolikheten betydligt högre att man själv skulle bli rik. “Man blir som man umgås”. Nu menade jag inte att man inte ska köpa stort fint hus och fin bil om man har pengarna, men det måste ju finnas utrymme för att spara också. Att dessa VD:ar inte passar på att köpa aktier när det är riktigt billigt övergår mitt förstånd. För bara några år sedan handlades SHB till under 100-lappen, men VDn väljer att gå loss på stora shoppingrundan nu när aktierna kostade nästan 200 kr. Så timingen förefaller mig också lite märklig (må vara att det varit tyst period på börsen den senaste månaden). Är man VD på den mest riskaverta banken av dem alla borde man väl rimligen också ha förmågan att handla aktier när det ser riktigt billigt ut, och dessutom till lite större summor. Att köpa aktier för 150.000 är ju inte ens en halv månadslön (efter skatt) för denna herre. Det är så lite pengar att jag tycker något är makabert och konstigt i det hela…
Peter Eriksson said:
Ärligt talat tror jag att han är fullständigt ointresserad av att aktier då hans månadslön är större än de flestas aktiedepåer.
Jag får känslan att vissa av dessa herrar endast köper för att “det ska se bra ut” och lugna andra aktieägare.
Om din lön gör dig förmögen och du dessutom är van att ha pengar (läs arv rika föräldrar etc) då finns inte samma incitament att nedlåta sig till något så “tråkigt” som börsen för att det kan inte grannarna se.
De mest missnöjda och oengagerade människor jag mött är de som fått allt serverat på ett silverfat ty de känner aldrig äkta stolthet över det de har.
De känner ingen glädje alls över det detta för de har aldrig behövt kämpa för något överhuvudtaget i hela sitt liv.
Därför är jag tveksam till när bortskämda typer får ärva “farsans firma”.
En sådan kräver just det engagemang som många av dessa saknar.
Hjärnan är en muskel som måste användas annars förtvinar den.
Om du aldrig tvingas utveckla överlevnads strategier blir du dummare än de som utvecklar dessa strategier. Tex har forskning visat att de som får sex lätt är inte lika intelligenta som de som måste utveckla en strategi för att nå parning.
Detta ger viss förklaring till uttrycket “dum blondin” även om den gäller män lika mycket.
Jag är helt säker på att denna forskning är fullt användbar inom tex finanssektorn.
Aktievinst said:
Skrattade gott åt slutklämmen. Kan inte hålla med dig om början. En bank-vd, om någon, borde förstå sig på värdet av att spara i aktier. Det är en intressant teori du lyfter fram i övrigt, något ligger det nog i det.
Lundaluppen said:
Hmm, jag äger alltså fler SHB-aktier än han gör :-). Enligt ÅR2010 äger han dock 4 407 aktier till via Oktogonen, samt personalkonvertibler till ett belopp av 5 568 000 kr. Jag misstänker att det sista är det han ser som sitt egentliga innehav.
Aktievinst said:
Hej LL, okej, jag kollade inte upp “övriga innehav” utan snodde bara siffran som DI.se lade upp. Dock, värdet via Oktogonen är inget effektivt sparande på den egna lönen, och även om konvertiblerna kan vara ännu mer värda än det du skriver, känns siffrorna fortfarande som väldigt små. Satt jag med dessa herrars löner hade jag haft helt andra belopp sparade. Något säger mig att Lundaluppen själv nog sparar lika mycket, i absoluta termer, som självaste Per Bohman, inte dåligt :o). Nu kanske herr Bohman har valt att spara i andra aktier för att sprida på riskerna, så jag ska inte vara överdrivet hård mot honom. När jag får tid ska jag gå igenom samtliga insynsregistrerade personer i SHB och se vad de har för innehav i den egna banken. Jag skulle bli förvånad om resultatet skilde sig markant från den genomgång jag gjorde av Swedbank.