Handelsbankens VD, Per Bohman, har tydligen varit på shoppingrunda. Enligt DI.se har han shoppat hela 750 A-aktier, motsvarande ett värde av 150.000 kr om jag räknar extremt snällt på en kurs om 200 kr (rätt och riktigt hade varit 190 kr). Efter köpet äger Per Bohman hela 2.250 st aktier i den bank han sitter som VD för. Dessa aktier motsvarar ett värde om 450.000 kr (nu räknar jag åter snällt på 200 kr).

Så, vi har alltså en VD för en av Sveriges största banker, som tjänar flera miljoner om året, som nu vågar sig på att äga aktier till ett sammantaget värde om 450.000 kr i det egna bolaget. Jag kan inte annat än tycka att det är patetiskt.

Jag har skrivit tidigare om insynspersoners oförmåga att äga aktier i de egna bolagen. Vad värre är, de verker inte ha förmågan att spara pengar heller. Dessa herrar och damer tjänar mångmiljonbelopp varje år, ändå lyckas de inte skrapa ihop några förmögenheter heller. Är det inte märkligt? För en tid sedan publicerade jag ett inlägg som i stort gick ut på att vi har förvånansvärt lågt antal miljonärer i Sverige. Jag minns inte siffrorna, men det var helt klart så få att man blev förbluffad, i synnerhet om man satte det hela i relation till antalet högavlönade människor.

Sammantaget leder det mig bara till en enda insikt: För svenska folket betyder höga inkomster möjligheter att ta mycket höga lån. Det betyder uppenbarligen inte att man har möjlighet att spara några pengar i alla fall.

Hur man kan vara bank-VD, tjäna mångmiljonbelopp varje år, och ändå inte äga aktier i den egna banken för mer än 450.000 kr övergår mitt förstånd. Att vi dessutom pratar om Handelsbanken som av tradition är den mest riskaverta av dem alla och som haft mycket stabila utdelningar i väldigt många år gör knappast saken mer begriplig.