I går var faktiskt första gången som börsen steg under hyggliga volymer. Nu talar jag bara om de aktier jag följer då jag inte har tid att kika på ett större utfall. Av detta får man förstås förmoda att fler och fler börjar tro på börsen igen. Det kan nog vara läge att ha en lite ljusare syn på börsutvecklingen den närmaste tiden, i alla fall om man handlar på den svenska börsen. Min personliga åsikt är att det är den kommande rapportsäsongen som driver börserna nu. Vi närmar oss de stora rapporterna med stormsteg och de allra flesta vet att det kommer att presenteras både en och två storslagna rapporter. Men frågan är om inte börsen handlas upp på ryktet och kanske ner på nyheten. Allt lär handla om framtiden just nu.
Oroande är att Kina bara backar och backar. Måhända har även kina stigit två dagar på raken, men börsen “over there” har backat nästan 60% sedan toppen. Läget är nu så allvarligt att Kina har fullt sjå med att stimulera sin egen ekonomi, trots att man relativt väst har väldigt hög inflation redan nu. Förutom att genomföra skattelättnader för mindre företag har regeringen börjat köpa stora mängder bankaktier. Detta är säkert ingen katastrof, men det tåls att hålla ett vakande öga över…
Själv håller jag hårt i slantarna och hoppas på en ny dipp. Först skall rapportsäsongen avklaras och sedan ska Grekland strukturera om sina lån. Ingen vet hur stora dessa avskrivningar bli, men alla siffror mellan 30-60% har nämnts. Då kan man förstås tro att detta redan är inprisat i aktiepriserna, men serru, det tror inte jag. Problemet med skuldnedskrivningen är två saker:
1. De faktiska förlusterna kommer upp till ytan och samtliga långivare måste helt plötsligt visa explicit hur mycket kapital de förlorat. Det är här chocken skulle kunna komma.
2. Bankerna skall rekapitaliseras, vilket är svårare gjort än sagt. Allt jag hör just nu är hur EU-pamparna skriker ut att lösningen på problemen är att bankerna måste rekapitaliseras och att det ska gå fort. Men stopp och belägg, vem ska stå för fiolerna? Det är en sak att genomföra en nyemission på hyggliga villkor för bankerna. Men dagens sits är förmodligen allt annat än optimalt för bankerna. Risken finns att man på dagens låga värderingar tvingas späda ut befintliga ägare något ohyggligt för att ta in det kapital som behövs. Vem vet, inte jag i alla fall, men jag anar att det kan bli lite stökigt under tiden som man löser detta.
Så, min nya mage säger mig att det blir upp inför rapport och sedan ner inför beslut om grekernas skuldavskrivning. Och det är ungefär i den dippen som det blir dags att gå in tungt igen. Måtte jag ha rätt och inte fel…
Ni som läser denna blogg vet förmodligen att det är läge att göra precis tvärtom. Jag gör alltid helt fel. Jag tänker rätt, men de korta affärerna blir oftast helt fel…
Tillägg: 66 europeiska banker skulle inte klara ett kapitalkrav på 9% i dagsläget. 66 banker motsvarar enligt samma källa 2/3 av alla banker. Vem skall fylla på kassan i alla dessa banker. Vad blir utspädningen när staterna tvingas skicka in pengar? Det kanske är franska banker man ska fynda i denna kris?