Det brukar sägas att det är ett styrketecken när börsen stiger och volymerna är höga. Just nu stämmer i alla fall det förstnämnda. Samtliga aktier som jag följer visar dock väldigt låga volymer just nu. Förvisso steg kurserna under något högre volymer än brukligt, men fortfarande långt under vad som kan betraktas som normala. Den enda stora överraskningen var Volvo som faktiskt omsatte över 16 milj aktier. Tyvärr skedde den största omsättningen i samband med att nyheten om Scanias produktionsminskning släpptes.

Detta leder mig in vidare in på ämnet minskad orderingång för lastbilstillverkarna. För första gången rasade Scania mer än Volvo på en dålig nyhet, kanske för att det gällde just Scania och kanske för att Volvo säljer så mycket mer än lastbilar. Men reaktionen på börsen är för mig en gåta. Okej, här har vi två aktier vars kurser har rasat över 40% på sistone (i runda slängar). Då släpper man nyheten om en svag minskning i produktionstakt varpå marknaden får fnatt och säljer ner båda aktierna med över 4%. Man kan ju tycka att en kursslakt på 40% skulle ha prisat in en hel del, men så verkar inte fallet vara. Snarare bekräftar det min tanke om att lastvagnstillverkarna inte alls tycks hänga med OMX i övrigt. Vid uppgångar stiger OMX index mer än t.ex. Volvo och vid nedgångar rasar Volvo mer än OMX index. Vilket får följden av att Volvo hela tiden träffar nya bottnar långt före OMX. Trenden är illavarslande och reagerar börsen med att sänka aktierna över 4% på en liten nyhet så undrar jag vad som händer om orderingången temporärt halveras några kvartal längre fram.

Så tillbaka till min utgångspunkt. Jag har tidigare skrivit att det förvisso är otvivelaktigt roligt att börsen stiger. Men avsaknaden av stora volymer, samt det faktum att jag inte ser något på börshimlen som har förändrats gör att jag är skeptisk till de senaste dagarnas uppgång. Dessutom har börsen rusat väldigt snabbt vilket i min konspiratoriska hjärna bara ger de stora drakarna än större incitament att trycka ner börsen igen vid nästa dåliga nyhet.

Nästa dåliga nyhet skulle kunna komma redan i morgon då det är sagt att trjokan ska lämna besked om nästa utbetalning till Grekland. Slovakien hotar förstås att stjälpa hela planen om de röstar nej till ett utvidgat ESFS-paket, men något säger mig att man nog skall lyckas övertala Slovakien om man verkligen vill. Däremot är jag inte fullt så säker på att man kommer att bevilja lånen i alla fall. Man borde inte bevilja lånen utifrån de kriterier man ställt upp, men man har kanske många miljarder (euro)-skäl att vilja låna ut pengarna ändå (läs tidigare inlägg i frågan).

Grekiska CDSer når samtidigt nya all-time-high samtidigt som räntemarknaderna fortsätter att pressa ner t.ex. den svenska 10-åringen till nivåer som tydligen inte ens sågs till under den stora depressionen. Vi snackar alltså all-time-low, på riktigt. Det märklilga här är alltså att räntemarknaden väljer att ta en helt annan bana än världens börser, förutom då Kina som fortsätter att rasa och nu befinner sig på 30-månaders-lägsta.

Summa summarum: skitkul med börsuppgång, men den känns oerhört bräcklig i sitt nuvarande tillstånd. Länder som har en plan om att presentera en plan där de skall lösa skuldtyngda länders problem genom att ta egna lån och själva skuldsätta sig än mer. Då snackar vi t.ex. länder som Frankrike som redan i dag säkert borde vara glada för att inte redan ha mist sin AAA-rating. Jag tolkar hela planen som Zarkosy och Merkel kokar ihop som något av en häxbryggd med betydligt mer politiskt spel bakom än man kan tro. T.ex. är jag inne på att Frankrike är beredda att offra sin AAA-status i det korta perspektivet då det vore en lägre kostnad än att rädda samtliga banker i landet. Men detta är förstås ännu en konspiratorisk gissning som kanske förtjänar ett eget inlägg lite längre fram.

Jag har fortfarande pengar kvar att handla för och jag tänker invänta lite lägre nivåer. Ett av mina favoritbolag, Volvo, har nog inte nått botten ännu. Men allt detta är förstås gissningar och spekulationer. Om några månader kanske vi kan börja med företagsanalyser igen :o)