1000-kronors frågan, eller ska jag säga 1000-triljoners frågan, just nu är förstås om börsen har bottnat eller ej. Vi har nyligen sett årslägsta nivåer för både stockholmsbörsen och USA-börsen och därefter rekylerat upp rejält kraftigt i flera dagar. Gårdagens stängning i USA ingjuter dessutom säkerligen hopp om fortsatta uppgångar i såväl Asien som Europa under dagen. På nedsidan har vi förstås att det är fredag och att den påstådda förfallodagen för de grekiska nödlånen ju var den 8:e oktober, alltså i morgon. Vinsthemtagningar efter dessa rallyn, dessutom inför en helg med eventuell dramatik, vore knappast konstigt.

Hur mycket jag än vill tro att botten är nådd, för det vill väl alla som i dagsläget har pengar i aktier, så har jag svårt att tro det. Förutom att några europeiska pampar har sagt att man ska göra ditten och datten, utan att lämna explicita detaljer om hur det hela ska gå till, så har inget förändrats. Börsen har förmodligen hittat en nivå som den anser är billig under vissa omständigheter, men förmodligen kan den rasa mer om läget visar sig bli värre. Dessutom har vi ingen aning om hur stor del av handeln som är driven av blankare som täcker upp sina positioner. Faktum är att jag alltid blir extremt skeptisk när rörelserna är såhär stora. Det är inte sunt med börsuppgångar på många procent per dag. Den stabila uppåtgående trenden kommer när börsen har sansat sig. Möjligen missar man de första procenten, men risken, eller snarare chansen, för den som inte har stoppat in alla sina pengar ännu, är att man kan komma in på betydligt lägre nivåer. Fundamenta har som bekant inget med börsen att göra just nu.

Med andra ord står jag fast vid att vi befinner oss vid en möjlig botten, men att det finns risker på nedsidan. Oj, hur analytikeraktigt lät inte det där, en riktig helgardering. Jag menar att man ska börja köpa aktier redan nu, men sprida på inköpen. Redan nu är aktier på 3-5 års sikt väldigt billiga. Sätter man normal värdering i relation till priserna just nu så får man anse att potentialer på 100% över en 5-årscykel i normalfallet sparkar stjärt med i princip vilket historiskt snittt som helst och för vilken börs som helst. En fördubbling på 5 år motsvarar en avkastning på 15% per år. Det är nästan dubbelt så mycket som ett snittår på den svenska börsen. Den som inte inser värdet av detta och börjar köpa aktier, i åtminstone en liten skala, redan nu kommer förmodligen aldrig att köpa aktier.

Med allt detta sagt blir jag inte förvånad om börsen skall ner mer och att det blir billigare framöver. Innan det finns konkreta svar på bordet om dels hur stora förlusterna kommer att bli och dels hur räddningen ska gå till ser jag det troligaste scenariot som ett volatilt sådant kring dagens nivåer, med stor risk för att Mr Market åter drabbas av psykos och faller än djupare ner i avgrunden. Börsen kommer inte vända med säkerhet förrän vi vet HUR situationen skall redas ut. Den som inväntar detta kan bara riskera att missa en liten bit av uppgången, men har också chansen att tjäna väldigt stora pengar.

Ser man tillbaka på finanskrisen kan man konstatera att utförslöpan i den då förmodade stundande lågkonjunkturen följdes av en rad mindre rallyn. Något av dessa varade i nästan två månader innan börsen rasade igen. Mycket av volatiliteten beror förmodligen på att likviditeten på börsen minskar drastiskt efter en tids fall. De som vill ut har kommit ut och kvar finns bara de största optimisterna och det kortaste kapitalet.

På kort sikt, ett par månader framåt, tror jag fortfarande på fallande eller stillastående börs. Dock med mycket goda köplägen för den som är långsiktig. Det som dock börjar väga upp nedsidan är att såväl media som analytiker börjar svänga rätt rejält på sistone. Media basunerar i princip enbart ut negativa krigsrubriker, analytikerna slaktar riktkurerna på löpande band och till och med bank- och finanshusen börjar nu släppa rapporter om hur eländig framtiden ser ut. Så det är uppenbart att köpläget närmar sig med stormsteg. Rimligen sammanfaller det bästa köpläget med den sämsta nyheten. Det du och jag behöver fundera över är i så fall bara om den redan har kommit? Det tror inte jag. Men hyggligt köpläge är det ändå redan nu :o)