Ingen har undgått att Dexia annonserat att man har stora problem. Den här bloggen gör å andra sidan inte anspråk på att vara först ut med nya nyheter då jag har ett jobb att sköta på dagarna. Icke desto mindre tänkte jag kommentera händelsen.

Dexia, en av Belgiens största banker, annonserar att man har stora problem. För att göra historien någorlunda kort handlar det om en total exponering om ca 180 miljarder euro i grekiska statspapper. Vad jag har läst handlar det alltså enbart om grekiska statspapper, inte italienska eller spanska. Såväl Frankrike som Belgien har annonserat att man ställer upp och räddar banken genom att placera alla “dåliga tillgångar” i en egen enhet. Ungefär som man gjorde senast 2008 då även Luxemburg var med på räddningståget.

Till saken hör att Dexia och dess tillgångar är en förhållandevis liten spelare. Ser man på t.ex. Intensa som är en av Italiens större banker så har banken ett marknadsvärde på ca 18 miljarder euro, medan dess tillgångar landar på en bra bit över 650 miljarder euro. Under samma melodi kan man sedan fortsätta att räkna upp bank efter bank efter bank. Självklart råder ingen fara på taket sålänge statsmakten förmår rädda bankerna, men hur länge orkar man? Italien har redan en statsskuld på över 100% av landets BNP (att jämföras med Grekland som ligger på ca 170% och Sverige med ca 30%). I natt fick Italien dessutom sänkt kreditbetyg med inte mindre än hela 3 steg, dessutom med negativa framtidsutsikter enligt Moodys.

I går vinstvarnade Deutsche Bank och det blir nog inte den enda banken som gör det. Sedan tidigare har UBS skrivit ner sina prognoser kraftigt (i samband med den stora tradingsvindeln förvisso, men förluster är förluster och gör bara övriga förluster ännu mer kännbara).

Det är onekligen så att mycket nu talar för att banksystemet måste ses över, och det med ilfart. Så långt inget nytt, men varför dröjer det så? Min känsla är att politikerna inte agerar tillräckligt snabbt och att detta gör stora avtryck på marknaden. Skälen kan vara många, antingen inkompetens eller det faktum att EU består av 20 finansministrar. Som bekant har USA, Japan, Kina, Brasilien etc etc bara EN finansminister. Nästa fråga man måste ställa sig är varför länder som Tyskland skulle vilja försämra sin egen ekonomi på bekostnad av andra länder. Varför skulle något av de EU-länder som skött sig vilja det? Framstår det inte som ganska ironiskt att man ställde krav på Estland att uppfylla vissa budgetkriterier som i princip bara ett par tre länder inom EU klarar i dag? Estland framstår i dag som rena tigerekonomin i sammanhanget.

Anders Borg verkar vara den enda som vågar säga vad han tycker, och det är kanske inte konstigt om man kommer från ett välskött land som Sverige och dessutom står utanför EMU. Borg säger i princip rakt ut att Trojkan absolut inte bör godkänna nästa utbetalning till Grekland eftersom landet inte gjort tillräckligt för att möta budgetkriterierna. Borg sveper inte in orden i ursäkter som att det allmänna makrokimatet försämrats och att det eventuellt har påverkat greklands situation.

Allt som nämns ovan är förstås vida känt av marknaden och givetvis är det en av anledningarna till att börserna nu står på låga nivåer. Men för många som läser denna blogg kan det ju vara av intresse att få lite bakgrund till problematiken. Om ni läser några av mina rekommenderade bloggar så har ni kanske redan snappat upp allt detta.

Jag har en hel del åsikter som rör nästa utbetalning till Grekland vilka jag publicerar under ett kommande eget inlägg. Då handlar det om mycket cynism och konspiratoriska funderingar.

För dagen nöjer jag mig med att konstatera att jag står fast vid gårdagens påstående om att börserna säkert börjar uppåt, men långt ifrån självklart avslutar på plus. Asien har backat trots det stora rallyt i USA i går och Stockholm har vikit av rejält från dagshögsta även om börsen fortfarande ligger på plus. Möjligen var det några stora investerare som passade på att köpa i går då de kunde få stora volymer till ett bra snitt över ett bräde. Har jag rätt kommer USA att möta en blodig kväll i kväll.

Jag undrar om det inte är så att de amerikanska börserna har klarat sig förhållandevis bra på grund av att gemene amerikan verkar tro att landet har mycket liten exponering mot europeiska banker i allmänhet och grekiska banker i synnerhet. I så fall gör de om samma misstag som jag gjorde under finanskrisen då jag trodde att USAs problem av USAs problem och inte skulle drabba oss särskilt kraftigt. Åtminstone Bernanke verkar se det som sin plikt att ständigt upplysa befolkningen om detta. Han gjorde det återigen så sent som i går kväll.

Alltså, detta är inte menat som någon domedagsprofetia, men det börjar bli lättare och lättare att förstå varför paniken på marknaden tidigare var så stor. Jag fortsätter se över mina möjligheter att allokera mer kapital. Det finns fortfarande folk som hävdar att börsen ska sluta på plus (se senaste fredagens börstv på Di.se) och sålänge det finns folk som är villiga att skrika ut denna åsikt så ska man kanske vara skeptisk till huruvida vi sett botten eller inte. Vanligen är det ju när ALLA rusar mot utgången som man själv ska vända.