Jag tillhör dem som starkt hoppades på en iPhone 5:a snarare än en 4a. Jag har många skäl för detta. Bland annat trodde jag att man i och med lanseringen av iPad2 lärt sig att det numer finns folk som inte köper en liten uppdatering. Eftersom undertecknad verkligen avvaktade länge innan jag köpte 2an så misstänker jag att det fanns många som aldrig tog steget. Jag hade först köpt 1an i wifi-modell och sedan även i 3G-modell, så jag var inte sugen på bara lite mer minne och en tunnare modell, dessutom med dåligt orginalfodral. Bara det faktum att jag själv resonerade på detta vis gör att jag tar för givet att många fler gjordet det och att många avstod från att köpa. Apple’s trick att sälja små uppdateringar är för mig på fallrepet. Det funkar i början när hysterin är som störst, men givet hur många som i dag handlar Apple-prylar så inser man att långt ifrån alla kan fortsätta shoppa på detta vis. Praktexemplet är försäljningen av iPad2 som jag bara tror fångade två grupper: Nördarna och de som inte redan köpt iPad1. Jag som kan det här med teknik kan säga att uppgraderingen till iPad2 INTE var värt pengarna och jag kommer inte köpa en lika liten uppgradering i framtiden. Detta betyder att många andra kommer att backa långt för mig av samma skäl.

Vad tyckte jag då om lanseringen av 4S? Faktum är att den förbryllar mig fullständigt och jag tycker Apple gör ett av sina största misstag sedan lanseringen av iPhone 2G. För det första tycker jag att man börjar sälja den nya modellen med mer fokus på tekniken i sin marknadsföring. Detta är inte Apple som jag känner till det. Nyanserna må vara små, men min magkänsla som är svår att beskriva i ord är att man vill hitta varenda uniq sellingpoint att man nu går in på tekniken i lite större utsträckning än tidigare. Detta är bara en sammantagen “hunch” från min sida. Å andra sidan brukar jag ha rätt i sådana  här frågor även om det fortfarande bara är magkänsla det handlar om. Det är orden och nyanserna jag anmärker på här. Små små saker som ändå belyser en viss skillnad från tidigare lanseringar, men som är ack så svåra att sätta fingret på.

Kanske är det så att iPhone nu börjar nå även det breda lagret som inte är så insatta att man måste lyfta fram aspekter som megapixlar, processorhastighet, minne, batteritid etc etc. Allt detta gör man dessutom inom exakt samma design. Läser ni vidare kommer ni förstå varför jag tycker man skulle uppdaterat designen. Bara en ytterst liten förändring hade räckt…

Nu tror kanske du som läser detta att jag tycker uppdateringarna är oväsentliga? Nej, inte alls. Jag tycker det är riktigt stora uppdateringar och jag tycker de förtjänar att ligga som en 5:a snarare än en 4s. Jag ställer mig frågande till varför Apple bränner så mycket teknisk utveckling på en S-modell. S står för speed och det hade räckt med minne och processor för att uppfylla detta. I kombination med uppdaterad mjukvara hade det varit tillräckligt. Frågan nu är ju vilken teknik som 5an skall innehålla? Apple börjar komma så pass långt att man snart har den teknik man behöver och där flaskhalsarna snarare utgörs av andra faktorer, som t.ex. hastigheten på internet.

Nu vet säkert Apple vad de sysslar med och undertecknad har inte en susning om vad framtiden i Cupertino har att förtälja, men jag ställer mig ändå lite frågande i dagsläget.

Så till mjukvaran. Det här låter mycket lovande. Visserligen förbättras prestanda på i princip alla punkter rent tekniskt, men i kombination med mjukvaran ger det en dubbeleffekt.

Man pratar mycket om kameran. Den ger inte jag personligen mycket för. Jag tar inte bilder med min mobil. Jag tar bilder med min Nikon D3s. Med mobilen tar jag minnen och då kan det kvitta om det är 2 eller 8 Mpix (fast jag förstår att det självklart finns en bred massa som bara har en mobil att plåta med). Däremot vill jag kunna ta minna minnen ganska snabbt. 1.1 s är allt för långsamt, men bra mycket bättre än dagens orimliga oändlighet för att få igång kameran. En assistent som dessutom kan hjälpa till med i princip allt? Låter nästan för bra för att vara sant. Detta skall bli den överlägset roligaste featuren att prova. Tyvärr, och jag säger tyvärr, är min farhåga att produkten initialt inte lever upp till förväntningarna, men jag är övertygad om att den med tiden kommer att förändra hur vi gör saker. Att kunna skicka gratis sms, diktera och i all väsentlighet röststyra hör sannerligen framtiden till. Ni som provat Dictation Dragon vet hur bra röststyrningen har blivit sedan den introducerades i slutet av 90-talet och jag är övertygad om att Apple kan göra en tjänst som överträffar tidigare erfarenheter.

Sen har vi ju hela konceptet med iCloud som är rent fantastiskt och något som gör att jag kommer fortsätta att njuta av iTunes medan andra förblir Spotify-förälskade. Nya iCloud kommer att förändra en hel del av våra dagliga rutiner, som hur vi tar med oss data, hur vi backar upp data etc etc. Faktum är att iCloud innehåller så bra tjänster att den breda massan, som t.ex. min pappa, aldrig kommer att förstå hur mycket de får ut av att bara äga telefonen och lägga lite dokument på den. Att Apple introducerar iCloud inom sitt ECO-system tror jag kommer att vara en fruktansvärt strategiskt riktig satsning. Alla de som tillverkar Android kommer att vara tvungna att samarbeta för att kunna konkurrera med Apple. Det kommer de såklart inte att kunna, varför tjänster som Google kommer fortsätta vara viktiga i många år framöver. Men som enskild leverantör knyter Apple sina kunder både närmare och hårdare. För den som förstår sig på tekniken är det högst ofattbart i dagläget (och jag säger dagsläget) hur man någonsin ska kunna köpa något annat än en telefon, surfplatta eller dator från någon annan tillverkare än Apple.

Jag anser mig själv vara en produktkännare av högsta tänkbara mått. Det jag tror ska slå har alltid slagit och det jag trott ska bli floppar har i princip alltid blivit floppar. iPhone 4S kommer att bana vägen för en framtida succé och den hade förtjänat att heta iPhone 5. Det är och förblir en gåta för mig varför den strandar på 4S. Detta i sig kommer säkert få en del att missförstå hur stora uppdateringarna egentligen är, och inte blir det bättre av att telefonen ser exakt likadan ut. Nu höjer Apple ribban till skyarna på iPhone5 istället. Jag tror att marknaden håller med mig eftersom aktien vände det initiala fallet i går. MEN jag tror att aktien kommer att falla framöver i det allmänt sura börsklimatet. Nu är det långt till nästa nyhet och mycket kan hända.

Alltså, tummen upp för iPhone 4S (som borde hetat iPhone 5) och tummen ner för Apples strategi.