Eftersom banksektorn är den sektor som riskerar att ta den största smällen vid en finansiell kollaps är det förstås lite extra intressant att spekulera i hur man bör värdera banker.

Som med alla företag går det förstås att använda sig av P/E-tal. Många vill hävda att ett P/E-tal på ca 1.5 är ganska rimligt för banker, andra hävdar att det beror på vilken riskprofil banken har etc etc. Kärt barn har många namn helt klart. Ser man på SHB så värderas banken högre i förhållande till P/E än sina konkurrenter, aktiepriset tar dessutom mindre stryk vid breda nedgångar varför skillnaden i P/E-tal, relativt de andra bankerna, oftast ökar markant vid börsfall.

En anna intressant aspekt är att kika på det egna kapitalet och dra slutsatser utifrån detta. En del hävdar att en bra värdering ligger på ca 1.5x eget kapital. Detta förutsätter dock att man även känner till avkastningen på det egna kapitalet. I normala fall är mellan 10-12% ett ganska normalt tal, medan det förstås förekommer både högre och lägre.

Jag gillar värderingen som utgår från eget kapital. Det säger i någon mån en hel del om hur välkapitaliserad banken är i förhållande till det pris som investerare är beredda att betala för dess aktie. Då återstår att se vad investerare i normala fall är villiga att betala. Eftersom detta kommer att skilja sig beroende på bankens riskprofil är det viktigt att man följt aktien ett tag för att kunna kika på historiska siffror. TYVÄRR har jag inga sådana data i dagsläget (jag får försöka få fram historiska fakta lite senare), däremot har jag gott minne och kan säga att det mer än ofta har betalats ca 1.5x eget kapital för Swedbank, inte minst under 2010 då förtroendet för banken ju fortfarande borde varit något stött i kanten efter senaste turerna i Baltikum. Icke desto mindre har priset på aktien varit uppe och nosat på 120 kr trots att eget kapital (EK) endast legat på ca 80 kr. I dagsläget har Swedbank ca 85 kr/aktie i EK och ett pris per aktie på ca 76 kr och så sent om i förra veckan på 65 kr.

Under normala tider kan man säga att en värdering som ligger runt EK indikerar någon form av kris i en bank. Antingen en förtroendekris eller kommande förluster. Så fort priset sjunker under EK är det en signal som åtminstone gör mig extra sugen att följa aktien noggrannt. Billigt kan förstås alltid bli billigare, men jag skulle vilja lova att ett pris kring EK för vilken som helst av de svenska storbankerna är ett bra köp för den som har tiden på sin sida.

Jag hinner inte skriva mer om detta nu, men det är i alla fall något jag tycker ni som läser detta kan ta med er framöver när ni kikar på aktieprisets utveckling för någon av de stora svenska bankerna. För oavsett vad man tror om fastighetsmarknaden eller den svenska konjunkturen kommer dessa banker inte att gå under, och någon dag kommer de att värderas betydligt högre än dagens nivåer. Så oavsett om billigt kommer bli billigare så har rean på aktier i allmänhet och bankaktier i synnerhet just börjat, och mycket talar för att det blir lite billigare. Samtidigt, den som gapar efter mycket mister oftast hela stycket. Bättre att sprida inköpen om man tror att det kan bli billigare framöver.

Börjar man inte köpa aktier nu, eller väldigt snart, kommer man förmodligen aldrig att göra det heller!