På bara några dagar har dollarn stigit rejält i värde mot kronan. I skrivande stund får man betala 6.68 kr för en dollar. I går var det ännu mer. Kikar man på börsen kan man förstås anta att detta borda locka en och annan utländsk investerare, vilket också tycks vara fallet. Nu kikar jag mest på Volvo, och det är möjligt att just den aktien är extra sönderbombad av blankarbanker tack vare att det är relativt hög likviditet i aktien. Under senare delen av dagen har Barclays nettoköpt ca 500.000 aktier, och det var dem som satte igång och storsålde för inte länge sedan så det är högst rimligt att tro att de täcker upp sina positioner. Dock, för att återgå till ämnet, så verkar mönstret från finanskrisen åter upprepa sig, dvs att utländska banker köper när kronan är svag. Detta orsakade då, och säkerligen även framöver, stor volatilitet när de också kunde ta hem sina vinster enbart på valutaeffekterna.

På tal om Volvo kan jag ju tillägga att bolaget lämnade URSTARKA leveranssiffror för augusti månad. Kanske inte så konstigt då turbulensen fick sitt fäste i samma månad och eventuell nervositet lämpligen bör ge utslag snarare i sept-okt än redan. Däremot upprepade Volvo att orderingången ser intakt ut och att man inte ser några tecken på avmattning. Placera.Nu valde att publicera följande text: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=210219. För oss som gillar bolaget är det förstås ljuv musik. Kvar återstår dock att se om det blir några tapp i orderingången av episka proportioner, vilket marknaden tycks ha prisat in redan.

Min korta portfölj är lite villrådig. Jag har svårt att avgöra vad jag ska satsa på nu när börsen stiger, därför har jag valt att dels ta en liten position i den minishort jag nämnde häromdagen. Den har just nu en stopp-loss på 950 och en hävstång nästan hiskeliga 20x. Det är alltså inget instrument för den som inte vet vad han ger sig in i. Jag ser det som en liten chansning då börsen gått bra i ett par dagar och jag tror det kan komma en rekyl inom snar framtid. Men det vill förstås till att OMX inte når 950 innan, för då stoppas jag ut med nästan 100% förlust på investeringen.

Jag har även köpt en liten post Apple. Något inspirerad av Fundamentalanalysbloggen och efter att ha kikat lite på bolaget via http://www.4-traders.com blev det svårt att motstå. Jag ser dock detta som en tämligen kort investering då jag:

1) Tror på stark rapport
2) Inte vill ligga för länge med dollarinvesteringar