Förståsigpåare menar att man kan se avmattning i konjunkturen genom att se på index över fraktpriser till havs. Ett sådant index är Baltic Dry Index. Tittar man på förra finanskrisen ser man att index föll ganska kraftigt en bra bit före krisen blev verklighet och att index också vände upp före den reala ekonomin kunde visa samma effekter. Efter finanskrisen har index aldrig nått upp till samma nivåer som före, men likväl har börserna stigit ganska rejält.

Kikar man på den senaste utvecklingen har dock index vänt upp ganska rejält från bottennivåerna som kom strax före börsen fick influensa och nu har index stigit i ganska rask takt den sista tiden. Det är väl osäkert om man skall tro att index når tillbaka till forna höjder, men nog ger det något att fundera över beträffande den senaste tidens konjunkturoro. En oro som i många fall har halverat vissa börskurser, REDAN.

http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=BDIY:IND

Ingen ska komma och säga att inte börsen redan har tagit ut både en och två mycket negativa nyheter nu. Jag kan bara dra slutsatsen att det inte längre är fundamenta som styr, utan endast rädsla och girighet. Som någon uttryckte det, “just nu säljer man först och frågar vad det var för nyheter som kom efteråt”.

USA kommer öppna ner eftersom de har ganska mycket nedsida att ta igen. Förmodligen kommer dagen att sluta i moll, men frågan är hur mycket. Min gissning är att börsen generellt börjar se lite tendenser till avvaktan. Det är stora kursförändringar, men volymerna är låga, förhållandevis låga, vilket nog betyder att de stora spelarna redan har klivit av och inväntar mer fundamenta. Därför kan det bli väldigt ryckigt åt båda håll framöver.

Jag tar i alla fall en chansning och har köpt på mig lite till av både Volvo och Boliden i dag. Volvo för under 71 kr och Boliden  för 77 kr. Inga bottenträffar här inte, men förmodligen fundamentalt billiga inköp i alla fall. Snart ska politikerna träffas och förmodligen kommer de göra vad de kan för att få ordning på skutan även om banditer som Berlusconi försöker omförhandla avtal i bästa maffia-manér.