Bloggaren Cornucopia går i dag ut och viftar runt rejält med den stora bomullstopsen. Bland annat är det Christer Gardell och Swedbanks VD Michael wolf som får sig en släng av den stora pinnen. Cornucopia skriver bland annat att:

“Av intresse är ju också att Gardell är granne med Swedbanks VD, Wolf. Måste vara intressant när de sitter på sina groggverandor och tittar på balterna som klipper deras gräsmattor”.

Dessförinnan skriver Cornucopia:

“En av Sveriges mest giriga och kortsiktiga spekulanter, Sveriges svar på Gordon Gecko, bolagsplundraren (aka aktieaktivisten) Christer Gardell, som står bakom hedgefonderna under Cevian, gråter pinsamt ut hos Schibsted/SvD. Desperationen lyser igenom då Cevian har förlorat 25% på börsraset, ett börsras som vilken normalbegåvning som helst kunde se lång tid i förväg.”

Det kan inte vara lätt att vara så duktig som Cornucopia, och ändå inte få dessa stora maktherrars stora förtroende av ett lyssnande öra. I min värld är det ingen större skillnad på att stå och skrika om att börsen ska upp, som Gardell gör, eller att börsen ska ner, som Cornucopia gör. Sometimes you win, sometimes you loose. Att dessutom håna halva Sveriges befolkning genom att kalla kreti och pleti för “normalbegåvad” eftersom de inte kunde förutse det stora börsraset är väl kanske inte heller så storartat begåvat. Frågan är väl hur det kommer sig att Cornucopia kunde tjäna pengar på en “fallande” börs mellan 2008 och 2011. Svaret är förstås att Cornucopia förlitar sig lika mycket på teknisk analys som fundamentala fakta.

Jag undrar vem som har rätt: Gardell säger att Volvos kurs ska upp, Cornucopia säger att den ska ner… För mig är det uppenbart att den kan gå ner mer, men att Volvo på sikt är grymt undervärderad till dagens nivåer.

Volvo når under innevarande år med mycket stor sannolikhet ett resultat strax under 12 kr/aktie samtidigt som kursen ligger på under 80 kr. Det ger ett hyggligt P/E-tal. Ser man till framtiden ser de kommande åren tuffa ut, men när väl krisen bedarrat igen tar tillväxten ny fart. Den långsiktige köper nu och den rädde sitter still. De giriga hoppas på mer nedgång medan andra gör något annat. Så har det alltid varit och så kommer det fortsätta vara. Men att vissa bolag tagit oförtjänt mycket stryk är ganska uppenbart, åtminstone på lång sikt.

Att varken Gardell, Cornucopia eller börsen är långsiktiga kan vi nog vara ganska överrens om, och i sådant fall borde Cornucopia hålla käften och vara jävligt glad över att börsen är befolkad av så många normalbegåvade människor eftersom det är de som gör honom så rik. För han är väl ändå med i spelet för att själv bli rik på andras bekostnad. Något annat sätt går inte att tolka dagens inlägg på. Till den fina skara näringslivspersonligheter som Cornucopia kallar för normalbegåvade får man kanske anse att även Fredrik Lundberg får ställa sig till eftersom även denne tycks tro på börsuppgång i framtiden.

Själv hoppas jag på evig börsuppgång och att bra bolag fortsätter gå bra. Det kommer att vara en förutsättning för framtidens Sverige.