Bloggaren Cornucopia går i dag ut och viftar runt rejält med den stora bomullstopsen. Bland annat är det Christer Gardell och Swedbanks VD Michael wolf som får sig en släng av den stora pinnen. Cornucopia skriver bland annat att:
“Av intresse är ju också att Gardell är granne med Swedbanks VD, Wolf. Måste vara intressant när de sitter på sina groggverandor och tittar på balterna som klipper deras gräsmattor”.
Dessförinnan skriver Cornucopia:
“En av Sveriges mest giriga och kortsiktiga spekulanter, Sveriges svar på Gordon Gecko, bolagsplundraren (aka aktieaktivisten) Christer Gardell, som står bakom hedgefonderna under Cevian, gråter pinsamt ut hos Schibsted/SvD. Desperationen lyser igenom då Cevian har förlorat 25% på börsraset, ett börsras som vilken normalbegåvning som helst kunde se lång tid i förväg.”
Det kan inte vara lätt att vara så duktig som Cornucopia, och ändå inte få dessa stora maktherrars stora förtroende av ett lyssnande öra. I min värld är det ingen större skillnad på att stå och skrika om att börsen ska upp, som Gardell gör, eller att börsen ska ner, som Cornucopia gör. Sometimes you win, sometimes you loose. Att dessutom håna halva Sveriges befolkning genom att kalla kreti och pleti för “normalbegåvad” eftersom de inte kunde förutse det stora börsraset är väl kanske inte heller så storartat begåvat. Frågan är väl hur det kommer sig att Cornucopia kunde tjäna pengar på en “fallande” börs mellan 2008 och 2011. Svaret är förstås att Cornucopia förlitar sig lika mycket på teknisk analys som fundamentala fakta.
Jag undrar vem som har rätt: Gardell säger att Volvos kurs ska upp, Cornucopia säger att den ska ner… För mig är det uppenbart att den kan gå ner mer, men att Volvo på sikt är grymt undervärderad till dagens nivåer.
Volvo når under innevarande år med mycket stor sannolikhet ett resultat strax under 12 kr/aktie samtidigt som kursen ligger på under 80 kr. Det ger ett hyggligt P/E-tal. Ser man till framtiden ser de kommande åren tuffa ut, men när väl krisen bedarrat igen tar tillväxten ny fart. Den långsiktige köper nu och den rädde sitter still. De giriga hoppas på mer nedgång medan andra gör något annat. Så har det alltid varit och så kommer det fortsätta vara. Men att vissa bolag tagit oförtjänt mycket stryk är ganska uppenbart, åtminstone på lång sikt.
Att varken Gardell, Cornucopia eller börsen är långsiktiga kan vi nog vara ganska överrens om, och i sådant fall borde Cornucopia hålla käften och vara jävligt glad över att börsen är befolkad av så många normalbegåvade människor eftersom det är de som gör honom så rik. För han är väl ändå med i spelet för att själv bli rik på andras bekostnad. Något annat sätt går inte att tolka dagens inlägg på. Till den fina skara näringslivspersonligheter som Cornucopia kallar för normalbegåvade får man kanske anse att även Fredrik Lundberg får ställa sig till eftersom även denne tycks tro på börsuppgång i framtiden.
Själv hoppas jag på evig börsuppgång och att bra bolag fortsätter gå bra. Det kommer att vara en förutsättning för framtidens Sverige.
Dippster said:
Tack för ett bra inlägg! Cornucopia idiotförklarar folk till höger och vänster som inte delar hans uppfattningar. Varning för översittarfasoner.
Nils said:
Det ska sgas att jag gillar Cornucopias blogg och den utgr absolut ett intressant inslag i vardagen. Dock tror jag inte man ska vara s fullkomligt vertygad om sin egen frtrfflighet att sia framtiden p brsen som han verkar vara. Lser man mellan raderna i de senare inlggen s lmnar till och med Cornucopia mngder av intressanta ppningar fr att brsen eventuellt har bottnat. Repliker som “en missad uppgng r ingen frlust” duggar ganska ttt bland inlggen.
Den bsta stndpunkten i dag r nog att mnga bolag kommer att f det tufft, till och med duka under, men det finns en stor skara mycket stabila och vrldsledande svenska bolag som p ngra rs sikt framstr som mycket billiga i dag. Det gller framfrallt verkstad. Tror jag :o)
Danne said:
Cornucopia är en pinsam nolla som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Om man ständigt skriker ut att allt i världen är fel och kommer gå åt helvete och att börsen ska ner osv så får man till sist rätt, åtminstone tillfälligt, för börsnedgångar och även krascher händer ibland. De går dock över.
Ett av de säkraste tecknen på att någon har fel är att denne någon, tex Cornucopia, levererar sina åsikter som absoluta sanningar, utan ett uns av tvivel i analyserna. ”Börsen är övervärderad, lågkonjunktur och evigt mörker väntar, bostadspriserna kommer implodera” etc… Visst kan tex bostadspriserna sjunka lite närmsta åren, det vet dock ingen idag. Och även om de skulle göra det så innebär det förmodligen inte en sådan katastrof som C får det att låta som.
Dessutom, för varje dålig nyhet som rapporteras i media finns det säkert 100 bra nyheter, de hamnar dock inte i tidningarna eller i nyhetsinslagen. Pessimisterna drabbas därför lätt av ”Confirmation Bias” eftersom deras världsbild ständigt bekräftas. Den här boken kan kanske ge lite perspektiv: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0061452068
Vad värre är, när någon levererar sina åsikter med stor övertygelse och passion får denne någon ofta en stor skara beundrare och det slutar inte alltid bra…
Nils said:
Mycket intressant bokfrslag. Jag ska nog ta och bestlla mig ett ex faktiskt!!
Max said:
Cornucopia har tyvärr blivit mycket tråkigare att läsa nu när han mest mobbar småsparare, Avanzas Hemberg etc. Det är lustigt att allting är så väldigt “självklart” nu i efterhand, trots att han själv gick likvid pga *osäkerhet*! Lite ödmjukhet skulle inte skada.
Särskilt de med is i magen målas ut som idioter av Cornucopia och hans vapendragare Winning Trading, men vad hade egentligen hänt om alla sålt av? Så här skriver Cornucopia nyligen:
“Försäljningen av aktier var alltså bara 12 miljarder. Men aktieförmögenheten enligt Sparbarometern föll med 17%, ca 104 miljarder SEK eftersom privatpersoner lyder rådet att sitta still i båten. Tack, för det alla som ger “goda råd”. ”
OK, följande resonemang haltar lite, men tänk förenklat att ett tillfälligt extra utbud om 12 miljarder gör att marknadspriset sjunker 104 miljarder. Men återigen, vad hade hänt om alla sålt? Om ingen vill köpa så måste priset sänkas till orimliga nivåer och då sjunker självklart marknadspriset på den samlade förmögenheten. Men pris är inte samma sak som värde. Det återspeglar bara vad man just nu kan köpa ett fåtal aktier för. När pengarna återvänder till marknaden någon gång i framtiden så kommer priserna naturligtvis att gå upp igen. Tack alla ni 90% som varit med förr och lugnt sitter kvar i båten och inte bidrar till galenskaperna. Världen går inte under den här gången heller!
Önskar att aktiemarknaden reglerades till att vara mer förmånlig för oss som vill vara långsiktiga delägare i företag och ta del av vinster, istället för en spelmarknad där folk köper i hopp om att sälja till nästa greater fool (eller som nu, blankar för att sedan köpa tillbaka av den greater fool som säljer alldeles för billigt).
Nils said:
Tanken har ibland slagit mig att vi kanske skulle ha tv brser. En fr lngsiktiga och en fr kortsiktiga. P den lngsiktiga brsen skulle inget kapital f tas ut frrn om tidigast 5 r. Det skulle vl vara en id. Efter fem r fr man sjlvklart slja av om man vill, men nr man sen stter in pengarna igen r det ytterligare 5 r som gller. Det skulle ge en del ganska intressanta aspekter. Det skulle t.ex. bara g att kpa aktier av de som befann sig inom en “sljande mjlighet” och d bara till det pris som dessa, frmodligen ganska sm volymer, vore till salu fr. Effekten skulle bli att kort kapital sker sig till den korta brsen, i synnerhet nr brsen stigit ngra r. Men s snart brsen befinner sig p en ganska hg niv skulle mer och mer kapital flyta ver till den lngsiktiga brsen. Bara en liten fundering frn kammaren…
Hans said:
Eller varför inte en börs där priset är fast ett år i taget och styrs av bolagens fundamenta, antingen rakt av efter vissa nyckeltal. Eller med en invägning av framtidssyn från x antal anlytiker. Då skulle jag föreslå att priset justerades i samband med bokslutet varje år eller om man vill ha större flexibilitet i samband med varje kvartalsrapport.
Spartacus said:
En kortsiktig syn på börsen är bra. Det ger en än bättre chans att tjäna pengar på att vara långsiktig. Låt dem hållas. :)
Angående Volvo. Dagens vinstnivåer ligger ju en bit över de historiskt normala som Volvo haft tidigare högkonjunktur. Hur kommer det sig att du tror just Volvo kommer fortsätta lyckas så bra även nästa? Jag har inte själv kollat mycket på just Volvo, men blev nu nyfiken.
Nils said:
Bra kommentar, kan tnka mig att fler r intresserade att veta, s jag skriver ett litet inlgg istllet.