Är det bara jag som upplever en total tystnad från politiskt håll? När börserna rasade som mest hörde man lite tissel-tassel från bryssels korridorer, men på sistone är det locket på. Frågan är om alla politiker tycker att det har blivit lugnt och skönt igen. Sålänge ingen gapar och inget rasar kan man passa på att andas ut? Börsen steg igår, ungefär som ett dödssprattel. I morse läste jag att börsen förväntades öppna uppåt – yeah right! På vilka nyheter steg börsen igår?

Jag skulle kunna räkna upp 20 indikatorer som inkommit under förväntan den senaste veckan och som alla pekar på att tillväxten, generellt sett, avtar ganska snabbt just nu. Att bolag som Volvo steg nästan 8% som mest i går ger mig inget som helst förtroende för motsatsen i alla fall. Åren på börsen har lärt mig att det är de långsamma uppgångarna som blir både stabila och långvariga. För att det ska ske behöver marknaderna svar, svar från politikerna. Tyvärr upplever jag bara ett vakum från alla håll och kanter. Men eftersom det inte fortsätter att rasa okontrollerat så förmodar jag att marknadens hopp har vänts till Ben Bernanke i förhoppning om att det kommer ett QE3 i slutet av september. Det betyder att det alltså är konstgjord andning på börsen just nu. Vi lär få leva med dessa sprattel, både upp och ner, några veckor till i alla fall.

Samtidigt fortsätter kopparn stiga till märkliga nivåer. nu är priset återigen över 9000 USD/ton och det var till och med uppe på över 9200 USD/ton för inte länge sedan. Frågan är om även terminspriserna för koppar prisar in ett QE3 som förmodligen kommer att sänka värdet på dollarn ytterligare.

På lokalt plan verkar bankerna ha vaknat och följer nu efter börsen också. Likaså verkar inköpscheferna dystrare än vanligt vilket är illavarslande. Även om jag är helt ensam om att inte tycka att inköpschefsindex är så relevant så står jag för det. Inköpschefer påverkas precis som all andra av allt som står i media. När börsen tokrasar på farhågor om konjunkturen är det inte mer än naturligt att inköpscheferna också deppar. Det intressanta i indexet är möjligen när kurvan pekar åt andra hållet, dvs börsen stiger medan inköpscheferna deppar. Följer inte humöret med börsen upp så kan man nog bli lite orolig för att någon har “fel”. På så sätt tror jag säkerligen att börsen kan skapa både reella svängningar och självuppfyllande profetior.

Jämför man börsens värdering med räntor på 10-åriga statspapper så framstår aktier som rena kapet i dagsläget. Detta är också det främsta argumentet jag hör för att det är dags att kliva på tåget igen. Men vis av erfarenhet misstänker jag att billigt alltid kan bli mycket billigare och får man bara så mycket som en endaste liten omskakande nyhet som inte faller marknaden på läppen så kan allt gå ner mycket mer.

Tills vidare glädjer jag mig dock åt att Volvo står fast vid alla tidigare prognoser, att bolaget rapporterar en leveransökning av lastbilar med över 18% och att orderboken är full för de kommande 3 månaderna. Vad som händer sen får vi se. Men jag vidhåller att så länge kreditmarknaderna inte har frusit sönder så finns det en hygglig chans att Volvo är ett fynd idag, trots att en lågkonjunktur kan bli en global verklighet. Har man 30 år kvar till pension så är det i alla fall inget snack om saken, och det gäller de flesta aktier i dagsläget.