Listan på alla de insiders som på senaste tiden fyndköpt sina egna bolag kan göras mycket lång. Faktum är att jag inte kan minnas när jag senast tyckte att vågen av stora insiderköp var så stor som den är nu.

Insiders är sällan, eller aldrig, bra på att träffa bottnar, men de har en tendens att veta när ett bolag är relativt billigt. T.ex. kan ju nämnas Fredrik Lundberg som storköpt i omgångar på sistone på relativt höga nivåer jämfört med dagens värderingar. Ändå var det bara ett par veckor sedan han var i köptagen.

Att insiders säljer kan man inte dra för stora växlar på, även om jag kan hålla med om att Ola Rollén och Melker Schörlings utförsäljningar i Hexagon varit synnerligen vältajmade. Man kan sälja av en mängd olika skäl. Däremot köper inte insiders aktier av några andra skäl än det mest uppenabara: för att tjäna pengar.

Med detta sagt så är det fler än jag som tycker att börsen nu har prisat in allt mellan en normal lågkonjunktur till en ganska utdragen och besvärlig lågkonjunktur. Nyckelordet för att detta skall vara en sanning är att man inte får några kreditsnaror som dras åt extremt hastigt och på så sätt överrumplar marknaden. Sålänge det finns kapitaliserade banker som vill låna ut pengar finns förutsättningar för att verksamheterna skall kunna fortsätta, om än i något mindre vinsttakt.