Det finns all anledning i världen att inte tro att Swedbank är en trygg hamn i dagens läge. I takt med globaliseringen är finanssystemen så hårt sammanflätade att det är naivt att tro att inte de svenska bankerna ska dras med ner i en global kris. Även om alla de svenska bankerna står sig starkt kan de alla råka ut för finansieringssvårigheter. Vi vet att Swedbank fortfarande har lite kortare upplåning än övriga banker och vi vet även att inte ens Handelsbanken har mer kapital än att de har säkrat 2 års finansiering. Naturligtvis kommer de svenska bankerna vara bland de sista som faller, om nu några skulle falla alls. Men det förtar inte det faktum att upplåningskostnaderna kan skjuta i höjden rejält.

Jag tror fortfarande inte på någon enorm sättning i den globala ekonomin, men skulle det bli så kan det i vanlig ordning bli så att mycket mindre välskötta banker ändå får lättare att låna pengar än de svenska bankerna. T.ex. amerikanska banker etc… Som tur är kan vi nog räkna med både riksdag, regering och centralbanken i ett sådant läge.

Poängen är ändå att ökade upplåningskostnader kan bidra till ökade räntekostnader för svenska hushåll. Möjligen följs de åt av relativt sett sänkta styrräntor vilket gör att hushållen klarar av att betala sina lån ändå. MEN, och det är här mitt MEN kommer, blir det så att en global konjunkturoro sänker priserna på de svenska bostäderna, om än på kort sikt (dvs 5-10 år), så kommer detta betyda att många svenskar sitter med bostäder där de kanske inte får tillbaka ens pengarna för sina lån. Sammantaget blir det hela en självuppfyllande profetia i slutändan.

Givet detta scenario skulle bankerna förvisso sitta på trygga intäkter, men de skulle nog inte kunna växa, åtminstone inte i Sverige. Det hade varit bra om ekonomin kunnat rulla på i den riktning som allt såg ut att ta sig, samtidigt som höjda räntor och höjda insatskrav hade dämpat priserna i en lugnare takt.

Nu kan det bli värdefullt att hålla lite koll även på de svenska bostadspriserna.

Som brasklapp vill jag också säga att jag inte tror på några krasher på bostadsmarknaden. Å andra sidan tillhör jag dem som inte ser en 25-30% nedgång i priserna som en krasch heller. Det är ju vad våra vanliga hederliga aktier backar på mindre än två veckor…