Igår fick jag ett rätt och ett fel. Rätt i att det kom en krasch, vilket förstås inte var något annat än ren och skär tur, men fel i att Swedbank skulle rädda någon procent.

I praktiken har paniken satt klorna i marknaden. Just nu är det ingen som kan förklara vad den extrema volatiliteten beror på och varför det rasar så ruskigt snabbt. Det som däremot förvånar mig är att dagens nivåer upplevdes för över en vecka sedan. Volvo stod t.ex. nästan 2 kr lägre då, än nu. Swedbank var nere på ännu lägre nivåer.

Medan bloggrannar ägnar sig åt att förklara börsen med hjälp av dödskors och teknisk analys tänkte jag inflika med att dagens kurser mycket väl kan vara ganska rimliga kursnivåer. Allt hänger ju vad som händer i framtiden. Det är inte en omöjlighet, långt ifrån, att halva Volvos orderingång försvinner, marginalerna sjunker och får då effekten att resultatet mer än halveras, varpå aktiekursen naturligtvis ska halveras. Man måste bara göra bedömningen av vad som är troligt.

Marknaden intecknar tydligen en kommande lågkonjuntur som väldigt trolig i och med att fler och fler marknadsindikatorer kommer in och stödjer den tesen. Jag läste på Di.se att phillyindexet som kom igår inte har inkommit så lågt på över 40 år utan att den faktiskt har följts av en recession i USA. Ganska träffsäker statistik alltså. Samtidigt kommer annan statistik som säger att konsumenterna i USA ser ljusare på framtiden…

Mitt grundscenario är alltjämt att börsrean har börjat. Det är nu och de kommande 12 månaderna som man lägger grunden för ett mycket rikt framtida sparande. När alla säljer ska man själv köpa. Det enda som fattas för ett fullständigt köpläge är att precis alla ska inse att lågkonjunkturen är på intågande. När alla är övertygade, det är då de tär läge att själv svänga på klacken och storköpa.

Personligen kommer jag försöka dra ner på familjens utkomster den kommande tiden och investera så mycket jag kan i aktier. Vi tycks nu åter få ett mycket fint tillfälle att köpa högkvalitativa bolag till fina priser. Den dag det vänder kommer det ha varit mycket lönande. I alla fall om det vänder inom 2-3 års sikt.