Värt att notera, i allra högsta grad, nu när börsen tycksa falla handlöst till golvet, är att råvarupriserna inte nämnvärt har påverkats. Priserna är fortsatt på relativt höga nivåer, rent av högre än före finanskraschen (med undantag för oljan som steg till absurda nivåer en bra bit in i krashen).

Jag tycker det här är lite svårtolkat. Å ena sidan förstår jag att börsen faller handlöst när oron och paniken över hur framtiden egentligen ser ut börjar greppa tag om människor. Å andra sidan kan höga råvarupriser bara motiveras av att det faktiskt finns någon form av efterfrågan på dem. Betänker man att börsen ligger mellan 6-12 månader före den reala ekonomin så kan vi alltså vänta oss ett kraftig fall på dessa råvarupriser. Det enda som är väldigt märkligt är att ett sådant fall borde ha kommit redan. Man borde åtminstone kunna se en relativt kraftig försvagning redan nu. Det gör vi inte, knappt tendenser till det ens.

Samtidigt som verkstadssektorn i både Sverige och Tyskland straffas enormt hårt tycks folk vilja ha insatsvaror till samma industri. Uppenbarligen kommer den ena falla eller den andra stiga. Vilket det blir låter jag vara osagt, men om råvarupriserna hänger sig kvar på dagens nivåer i ett par månader till så är nog frågan om inte skräcken för nästa dubbeldipp är något överdriven.

Själv gjorde jag åter en fin affär i Volvoaktien i dag. Visserligen ligger jag för stunden inne i aktien medan den rasar, men jag har åtminstone mer pengar över att handla för och dessutom har jag undvikit stora delar av dagens fall. Jag hoppas som vanligt på en liten rekyl uppåt från nivåer om -6% innan dagen tar slut. Optimisterna skall väl in i aktien igen och då kan jag kliva ur, förhoppningsvis…