Det är uppenbart att vissa bolag nu tar betydligt mer stryk än andra på börsen. De cykliska bolagen rasar dubbelt upp mot index men orkar knappt hålla jämna steg med index på vägen upp. Detta betyder förstås en av två saker:

1. När väl börsen vänder ner på allvar finns bara optimister/småsparare kvar på skutan
2. När kraschen uteblir kommer det stiga fantastiskt snabbt

Det kommer alltså att gå ruskigt snabbt, antingen upp eller ner. Vad skönt att veta. Personligen tror jag på det sistnämnda, men att det kan dröja allt från 3-18 månader innan vi ser någon betydande uppgång från dagens nivåer. Under tiden ägnar jag mig åt att köpa ett par timmar in på dagen och sälja innan börsen stänger. Det har varit en enormt lyckad strategi såhär långt.

Jag har kikat lite extra mycket på swedbanks köp av swedbankaktier, alltså det återköpsprogram som inleddes för ett tag sedan. Just nu är man uppe i strax över 4% återköpta aktier och har alltså 6% kvar att köpa. Ett tag trodde jag att banken skulle utöva sitt mandat oavsett börsklimat, men efter att ha följt utvecklingen under en längre tid vågar jag mig på gissningen att man faktiskt försöker köpa aktierna så billigt man kan, vilket förstås är helt naturligt.

Man skulle kunna tro att banken skulle storköpa aktier på dessa nivåer, men istället för att göra just det verkar det som om man köper mindre än “normalt”. Den största anledningen till detta är nog att man inte vill bidra till att köpa upp kursen allt för mycket. Att man återköper ca 600.000 aktier per dag gör att man står för ca 15% av den totala omsättningen i aktien, och många gånger tycker jag det är uppenbart så att deras återköp bidrar till att stabilisera kursen. Utan dessa återköp hade nog aktien rasat ännu mer. Inget onaturligt i detta. Spekulationen bör minska under tiden återköpen pågår eftersom blankare och andra som tar korta positioner inser dilemmat i att gå emot en aktie när det finns en så pass stark köpare i leken. Sen är förstås frågan vad som händer när aktierna är återköpta. Glädjande nog tar det ganska lång tid att köpa tillbaka 10% av alla aktierna.

Min poäng är att det finns stora fördelar med återköpsprogram i jämförelse med extrautdelningar. Ökad stabilitet i orostider är bara ett exempel.