Under många nedgångar på börsen har jag svurit över att blankare tillåts blanka sk*ten ur aktier. Och jag är på sätt och vis fortfarande emot blankning. Däremot har jag funderat lite de senaste dagarna och kommit fram till att det kanske inte är blankarna som är orsaken till den volatila marknaden, även om de säkert bidrar till den. De stora rörelserna kanske ändå kan förklaras med hjälp av datorerna?

Dessa frekvenshandlare, eller algoritmhandlare, eller vad tusan man nu vill kalla dem, utnyttjar bråkdelar av sekunder för att söka upp arbitragehandel mellan de olika marknadsplatserna. E24 hade i helgen ett par intressanta artiklar om detta där slutsatsen i princip var att datorerna har ökat volatiliteten på börsen något oerhört.

För en vecka sedan, mellan tisdagen och onsdagen, svängde stockholmsindex över 10%. Dvs, den som köpte i rätt tidpunkt kunde göra sig en hygglig årsavkastning på endast ett dygn!!! Inte så konstigt tycker säkert en del med tanke på att vissa aktier kan gå upp betydligt mer än så enbart på en rapport. Men betänk då att vi pratar om ett börsindex… Det är långt ifrån samma sak som en enskild aktie. Det är alltså makalösa rörelser av sällan, eller aldrig, skådat slag vi får se.

E24 uppmärksammade en firma som hette GETCO Europe Limited, och vars mäklarförkortning är: GEL, och jag har uppmärksammat deras handel i Volvo under dagen. Just nu ser den ut som följer:

GEL :          1181259                1180263            996

De första siffrorna betyder att man köpt nästan 1.2 miljoner aktier, de andra siffrorna betyder att man sålt ca 1.2 miljoner aktier och den tredje är differensen, som i detta fall hamnar på nettoköp om 996 aktier. Alltså, man omsätter 1.2 miljoner aktier men hamnar netto på endast 996 st köpta aktier.  Vid tidpunkten för denna iaktagelse har endast dryga 8 miljoner aktier omsatts över börsen. Med andra ord står GEL allena för ca 15% av all handel. Det lär finnas fler liknande firmor, även om inte jag orkar sniffa rätt på dem alla.

Det man också ser att dessa firmors omsättning stiger markant så fort börsen rör sig i endera riktning. När USA just öppnade steg antalet omsatta aktier rätt rejält, samtidigt som netto-köpen alltså i det närmaste kvarstår som oförändrade.

Detta får naturligtvis effekter på intradagshandeln också. Det blir mer eller mindre omöjligt att gissa sig till något som kan likna en trend. Det är säkerligen också förklaringen till varför det är så mycket jojo på börsen rent generellt.

Säga vad man vill om datorhandeln, men det sorgligaste av allt är nog att den är här för att stanna…