Jaha, det stora raset har väl knappst undgått någon. Strax före semestern publicerade jag grafer över min fenomenala aktieutveckling i år. Dessa grafer har nu förbytts till något mer tragikomiska kurvor med ungefär samma lutning, fast åt andra hållet och ungefär dubbelt så branta.

Börsslakten har inte varit nådig mot min portfölj, i synnerhet inte då jag haft en liten belåning och därmed fått hävstång ner i avgrunden. Jag säger avgrunden för att jag ju haft en mycket stor post i Volvo som rasat från ungefär 104 kr, då jag köpte den, till ca 83 då jag sålde av all belåning och lite till.

Man kan då fråga sig om det var så klokt att sälja av större delen av innehavet när aktien nu rasat så mycket…? Och vad tror jag rent generellt om börsläget?

Till att börja med kan jag konstatera att jag inte vet pippa skit om något, så i princip allt jag gör baseras på magkänsla. Mitt första intryck är att det råder ett mycket fint köpläge på börsen för tillfället. Dock kan billigt alltid bli billigare och dessutom tenderar allt att gå ner betydligt längre än vad jag fått för mig är möjligt. Just nu har jag svårt att förstå hur den långsiktiga tillväxten skall kunna upprätthållas, i synnerhet i ett globalt perspektiv. Det finns nu många länder som helt enkelt måste börja spara och göra nedskärningar, inklusive USA. Dock är risken att politikerna ser mer till nästa presidentvalsperiod än att de fattar de rätta besluten. Därför var det också högst välbehövligt att SnP nedgraderade USAs kreditbetyg. Sen tror jag absolut inte att börsturbulensen beror på deras nedgradering. Nej, fler resonerar nog som jag: Hur ska man både kunna spara, höja skatter och öka tillväxten samtidigt?

Med detta sagt tror jag att det finns några bolag som ändå är oerhört köpvärda till dagens kurser. Dessa bolag utmärker sig genom att ha en utdelningspotential som förmodligen kommer att stå sig även i de mörka tider som kan komma. Kort och gott: HM, Swedbank/Handelsbanken och Tele2 är mina favoriter om man vill äga aktier och gå in redan nu. Jag kan, på lite längre sikt, se vissa risker med att äga banker, men jag tror inte att de är så stora som man ibland kan få för sig. Självklart kan deras aktiekurser åka berg-och-dalbana i takt med att övriga ekonomin försvagas och/eller andra banker får problem, men rent generellt tror jag den svenska marknaden står sig rätt stark i alla former av jämförelser. Även om det blir en korrektion på bostadspriserna i Sverige så tror jag inte detta utgör ett konkurshot mot de svenska bankerna. Bankerna har förmågan att i så fall låta de som kan betala för sig få betala för både sig själva och andra. Både SHB och Swedbank bör kunna leverera fina utdelningar nästa vår oavsett konjunkturen.

Jag har hoppat av Volvo för tillfället och kommer istället att köpa tillbaka aktierna antingen betydligt dyrare eller betydligt billigare. Jag vågar inte lita på att Volvo kommer att dela ut pengar om klimatet blir sämre, därför kommer jag kanske också använda pengarna för att öka i Swedbank i stället.

Just nu njuter jag istället av att ha en hel likvider och bara kunna njuta av spektaklet lite mer objektivt. Jag tror fortfarande att börsen ska ner lite till och att det pågår en hel del högst oförklarlig handel i vissa aktier. Det finns ett enormt säljtryck i USA som försöker smyga ut sina aktier och det kan fortsätta länge till. Det som oroar mig är att så många “proffs” anser att det är köpläge… det brukar betyda att det är läge att dra öronen åt sig.

Sen ska jag förstås erkänna att jag påverkas av allt jag läser också. Denna gång har jag påverkats mer av dysterkvistarna än vanligt. Kanske för att jag har så mycket mer pengar att förlora denna gång. Men faktum kvarstår, ser man bara till antalet aktier, vilket jag tycker är det mest intressanta av allt, kan ett lönande avhopp på några få kronor (där man alltså säljer på t.ex. 83 kr och köper tillbaka för 75 kr dagen efteråt) göra enormt stor skillnad. Ju mer pengar man har desto större blir en sådan vinst. Min filosofi är att har man gjort en sådan lyckad sänkning av sitt GAV så har man också råd att stå uanför börsen ett tag till. Är man dessutom beredd att göra en liten förlust, dvs köpa tillbaka lite dyrare än man sålde för, så har man verkligen ingen brådska att hoppa in i aktien igen. Den här gången tänkte jag göra just det, hur kortsiktigt det än är.

På tal om konspiration så är jag inne på att drakarna börjar sälja av och hedga sig för en rätt långlivad utförsbacke. Jag noterar dag ut och dag in hur kurserna släpps upp några procent för att sedan falla med ännu mer. På så sätt får man alla att tvivla på om det verkligen ska fortsätta att rasa. Så fort småspararna hoppar på tåget börjar utförsäljningarna igen. Ändå, som alltid, får småsparare bara rådet att sitta still i båten. Peter Malmqvist hävdar att det hela kan studsa upp precis lika fort igen, jo tjena. Upp 22% på en vecka… never…

Hör på mig så pessimistisk jag låter, känner knappt igen mig själv…

Jag fortsätter att vidhålla att man skall äga de aktier jag nämnde ovan, samt se till att man är helt obelånad, eller åtminstone mycket litet belånad. Försök hellre ta lån på banken eller privatlån, för den delen, än att belåna era aktier, då kan det gå vägen.

Så, till sist, vill jag ge er något att fundera över. USA rasade med ca 4.6% i går, några timmar senare var futures upp över 2% igen. Asien nöjde sig därför med måttliga fall och stundvis låg index i Sverige över 2.5% plus. Jag som stod utaför var aldrig det minsta orolig, och jag fick rätt. Nu har futures sjunkit till minustal, Volvo ligger på nästan -2% för dagen och alla väntar på den viktiga statistiken (som egentligen är rätt meningslös) från USA.

Nej mina vänner, nu är det samla i ladorna som gäller och köpa högkvalitativa bolag för så mycket ni bara orkar och kan vaska fram, som gäller. Köp i omgångar i händelse av att börsraset fortsätter, men KÖP. För på 10 års sikt är det redan nu extremt billigt, tror jag :)