Minns inte om jag har rapporterat att NasdaqOMX har bestämt sig för att inte släppa veckovis statistik över blankningen på börsen. Nej, men skall istället endast släppa den en gång i månaden. Varför vet jag inte och även om bolaget svarar snabbt på mail så har de undvikit att svara på just detta. Nu var det ett par månader sedan jag mailade dem och kanske är det någon annan som vet.

Intressant att veta i detta läge hade förstås varit hur stor andelen blankade aktier i just Volvo är.

Ni som läser dagspressen har kanske redan läst att man funderar på att införa ett blankningsförbud i EU. Det är dock oklart om det blir av, vilken form av blankning det skall gälla (t.ex. endast naken blankning) och hur länge det skall gälla. Dessutom kan ansvarit myndighet endast lämna en rekommendation, så det är kanske en bit kvar innan det blir någon verklighet. I så fall skulle EU följa länder som t.ex. Sydkorea och Turkiet som båda har infört blankningsförbud de kommande 3 månaderna.

Själv står jag bakom ett sådant förslag. Jag har hört alla argument som finns i ämnet och kan inte, hur jag än vrider och vänder på det, hålla med om att det finns fördelar med blankning. Vill man tillåta blankning så har man väl inget emot naken blankning (dvs att man inte ens behöver låna de aktier man säljer) och jag förmodar att förespråkarna, som vanligt, hävdar att likviditeten ökar. Jag förstår bara inte varför det ska behöva finnas så många placeringsformer.

Någon hävdade att det behövs fler placeringsformer för att de med riktigt stora pengar skall kunna investera, hedga och spekulera, och att vi naturligvis bör vara tacksamma för att de ökar likviditeten… Frågan man bör ställa sig är: Om man nu har så mycket pengar, är det verkligen meningen att man ska spekulera för hela bunten? Kanske gör man världen en tjänst om man inte tillför den likviditeten till marknaden…?

Ännu larvigare blir det förstås när 3:e part kan spekulera i CDS:er och annat mumbo-jumbo som de överhuvudtaget inte har något som helst skäl att lägga sig i från första början. Försäkringar är för den som är försäkringstagare och för den som ställer ut dem. Hur kul skulle det vara att bo i mitt hus om det visar sig att precis hela grannskapet kommer att bli enormt förmögna om det visar sig att mitt hus brinner ner…? Inte så himla kul, kan jag avslöja…