Såhär lagom inför semestern tänkte jag visa hur portföljen har gått i år. Börjar vi med att kika på innevarande år, dvs med start från första januari 2011 ser det ut som följer:

Kikar man sedan på rullande 12 månader ser resultatet istället ut såhär:

Till och med den mindre skarpögde kan se att det har gått ganska bra för mig i år. Den enorma dippen mellan maj och juni förklaras förstås av den stora utdelningen som Tele2 ställde till med. Hos Avanza kan jag också välja vilket index jag vill jämföra med. En jämförelse med SIXPRX hade givit en aningen sämre utveckling för min portfölj, samtidigt tycker jag att OMXS30 kanske är mer relevant i just detta fall eftersom jag för det mesta köper bolag som faktiskt hamnar på den listan.

Som ni vet har jag länge haft en mycket stor post i Swedbank vilket förklarar den goda utvecklingen i början av året. En annan förklaring till min framgång ligger i att jag köpte stora mängder Tele2 i takt med att aktien föll från ca 146 kr då den stora extrautdelningen annonserades. Dessa köp gjordes på bekostnad av minskning i Swedbank som jag tyckte hade gått rätt bra fram till dess. Den stora utdelningen utgjorde sedan en krockkudde för aktien när resten av börsen sjönk. Strax efter utdelningen landat på kontot valde jag att köpa desto mer Volvo vilket har varit en lyckad affär. Volvo utgör i dag mitt i särklass största innehav och jag tror det kommer att fortsätta vara det i några månader framöver då jag ser en ljus framtid för bolaget. Det allra mesta i nyhetsväg pekar mot riktigt fina siffror för Volvo den närmaste tiden. Dock är Volvo ett sådant bolag som det verkligen kan löna sig att gå ur när man tycker att värderingen är rimlig eller när konjunkturen ser ut att svikta.

Som jag varit inne på tidigare är det dock andra förutsättningar vid nästa konjunktursvängning som man skall ta hänsyn till. Det finns god anledning att tro att det inte kommer att bli liknande mönster som tidigare, dvs att alla världens börser backar ungefär samtidigt. Nu vet vi att ekonomierna är globaliserade och vi har sett prov på hur fruktansvärt tajt allt hänger samman.  Kan man då skönja att de största ekonomierna inte ligger i fas med varandra kan bolag som Volvo, som verkar på många olika marknader, kanske komma att klara en konjunktursvacka på en kontinent bättre än andra bolag som har mer fokuserade verksamheter. Men som sagt, jag skall fatta mig kort i detta ämne då det mest handlar om spekulationer. Magkänslan får råda den dagen.

I takt med att portföljen växer sig allt större är det dock helt klart så att jag börjar se över på vilket sätt jag skall ta ner risken på sikt. När väl eländet slår i fläkten vill jag sitta med min riktigt långsiktiga portfölj och fördelning därefter. Bolag som ABB, Volvo, H&M och Swedbank/Handelsbanken är några exempel på aktier som jag ser i en sådan portfölj. Självklart skall alla sådana aktier lämna utdelningar som gör att jag kan köpa fler aktier när väl lågkonjunkturen slår till.

Förhoppningsvis kan jag posta något intressant under semestern, kanske i samband med rapporter i mina favoritbolag. Annars är planen att inte tänka så mycket på börsen utan ägna min tid åt husrenovering och umgänge med familjen. Förmodligen blir det också en tur till stugan ett par veckor. Livet är gott!

Trevlig sommar!!