Som redan inbiten Apple-fantast kan jag berätta om de gånger jag själv stått och köat för att få lägga vantarna på en iPhone i samband med deras lanseringar. Första gången, när 3G-versionen släpptes, stod jag först i kö på Kungsgatan mitt i natten. Efter några timmar gav jag upp eftersom jag nosat reda på att det fanns andraTelia-butiker som skulle få in ett begränas antal också. Istället ställde jag mig i kö utanför en av dessa tidigit nästa morgon, och fick på så sätt ett exemplar. När det var dags för 3Gs gjorde jag samma sak, liksom när iPhone4 släpptes. Vad gör jag när iPhone4s släpps? Svaret beror helt och hållet på vad de tänker stoppa in i telefonen. Jag har ingen lust att köa, eller köpa ytterligare en svindyr telefon för 7000 kr om den enda förbättringen blir ett bättre chip och en bättre kamera. Telefonen är i dag så pass bra att jag inte anser mig behöva en “snabbare” telefon.

Jag har resonerat på precis samma sätt beträffande iPad2 och lät därför bli att köpa den. Skillnaden mellan WiFi- och 3G-modellen var däremot så pass stor att jag köpte uppdateringen när den kom. Jag har råd att köpa nästa iPhone4s också, men jag kommer inte göra det om den inte får några märkbara förbättringar. På samma sätt tror jag att fler och fler kommer att resonera. I takt med att konsumptionsutrymmet minskar i samhället tror jag dessutom att det kommer att bli mer och mer vanligt att folk köper varannan modell av Apples produkter (detta gäller alltså ALLA Apples produkter).

Tillväxten för Apple ligger därför i att nå fler och fler människor. Tricket att göra mycket marginella uppgraderingar kommer inte att fungera för evigt. Däremot är det självklart så att Apple har enorma möjligheter att fortsätta nå nya kunder i många, många år och regioner framöver. Därför tror jag att även nästa version av iPhone kommer att bli en framgång, och som jag sa, det skulle ju räcka med någon mer signifikant förändring för att även jag skall köpa den.