Ni som följt bloggen vet att jag är sugen på att köpa Apple, men valt att avstå. Jag gjorde nyligen en kortare utsvävning i aktien där jag först köpte förhållandevis billigt och fick se aktien stiga. Men när aktien började falla igen utan att den stärkta dollarkursen mäktade med att väga upp för förlusten valde jag att hoppa av i en liten minusaffär. Men jag förvånas över utvecklingen i aktien. P/E ligger i dag på under 15 och dessutom under 10 om man räknar bort den enorma kassan. Allt talar för bolaget, ändå sjunker kursen för varje dag som går. Varför?

Jag ser bara en möjlig förklaring till detta och det är att marknaden oroas över hur det skall gå OM/NÄR Steve Jobs lämnar bolaget. Steve Jobs har gjort ett fantastiskt jobb med att lyfta Apple och frågan är hur hans efterträdare kommer att klara av att fylla ut den, minst sagt, stora kostymen som VD för världens näst högst värderade bolag (endast Exxon Mobile värderas högre (ca 25% högre)).

Frågan är då om det är ett bra tillfälle eller inte att kliva på aktien? Den närmaste tiden ser det mesta väldigt ljust ut för Apple som företag. Personligen är jag väldigt kluven till huruvida företaget kan fortsätta i samma banor även utan Steve Jobs. Förvisso finns det faktiskt flera personer i Steves omedelbara närhet som varit med på företaget under mycket lång tid, +25 år, så det borde inte vara några större problem. Å andra sidan har jag läst mig till att Steve Jobs är en sådan person som vill ha ett finger med i precis ALLT som Apple tar sig för. Med tanke på framgångarna kan det kännas olustigt om en sådan lyckad insats faller från. För hur man än vrider och vänder på det så tror inte jag att Apple kommer att vara dominerade för evigt. Möjligen kommer de vara det så långt framåt som jag kan se just nu, men den horisonten sträcker sig inte mer än 3-4 år framåt i tiden. Å andra sidan, för det tycks alltid finnas en andra sida med Apple, så har företaget så stark finansiell ställning att man lätt kan köpa upp nya företag och nya tekniker om man märker att man håller på att bli akterseglade. Detta skulle t.ex. kunna ske inom nanotekniken där framtiden ser minst sagt lovande ut. Det gäller då att inte något nystartat banbrytande företag får för stark ställning på marknaden innan rovdjuren hinner oskadliggöra sitt byte.

Själv håller jag som bäst på att Applefiera mitt hem. Sedan tidigare har jag köpt 3 iPhones (3g, 3gs och iphone4) och två iPad (WiFi, 3G). Nyligen köpte jag upp mig på en Mac Mini som nu tjänar som mitt multimediacenter i hemmet, samt en Time Capsule att backa upp alla mina filmer, musik och viktiga data på. När väl detta var införskaffat insåg jag den stora fördelen med att fortsätta jobba med Mac för att till fullo kunna utnyttja mitt nya Apple-hem. Konsekvensen blev att även den stationära windowsburken fick se en ny ägare medan jag fick en ny Mac Book Pro att sköta all min fotoredigering på. För framtiden är det kanske en stor Apple dispplay som står på tur, men det är ingen brådska med den. Min poäng är att iPhone och iPad har visat hur användarvänliga produkter skall se ut och uppföra sig, och dessutom minskat tröskeln som det alltid varit att köpa en Mac istället för en PC. På mitt förra jobb körde jag en Mac Pro som jag installerade Windows, Linux (Ubuntu och Kubuntu) på. Den hängde sig aldrig. Min nya Mac Book Pro har dock redan hängt sig en gång… (!!??).

Fler än jag kommer att göra en liknande resa framöver och Apple’s försäljning lär kunna växa rejält i många år till. Jag tror det är svårt för många att förstå hur otroligt stor datormarknaden är i dag. Kan Apple göra om det som Windows en gång gjorde är dagens värering på P/E 15, för ett bolag som har så otroligt liten del av PC-marknaden, inte bara ett skämt, det är ett löjeväckande hån.

Givet ovan skulle jag vara beredd att investera stort i Apple. Tyvärr har man också dollarkursen att brottas mot. På sikt tycker jag inte det finns något som talar för USD precis. USA har enorma problem och det är faktiskt så att mycket av allt elände i USA kommer i skymundan på grund av skuldkrisen i Europa. Men förmodligen kommer fokus åter att flyttas till USA framöver och då är frågan hur växelkursen kommer att se ut. I närtid kommer FED sluta köpa statspapper vilket förmodligen kommer att trycka upp räntorna, vilket kommer att stärka dollarn. På lite längre sikt är det frågan om återhämtningen i USA kommer att hålla i sig och om stimulanspaketen verkligen kan fasas ur helt. Å andra sidan, även om stimulanserna inte upphör, så finns det inte så värst mycket stimulanser som landet kan ge. Skulle USA falla in i en väldigt lång och seglivad recession på nytt skulle dollarn kunna försvagas väldigt mycket.

Min högst empiriska erfarenhet är att Apples kurs påverkas väldigt mycket av valutakursen mellan dollarn och de stora världsvalutorna. Förmodligen är det inte så konstigt med tanke på att världens näst högst värderade bolag självklart drar åt sig investerare över hela världen. På sistone har dock kursen fallit mer än vad som är motiverat enbart utifrån valutakursen, och det är den delen som man kan skylla på t.ex. macro och Steve Jobs hälsa.

Summa summarum är jag tokintresserad av att gå in i Apple. Men det kommer förmodligen aldrig att kunna bli en riktigt långsiktig affär. Med största sannolikhet kommer jag att köpa en post längre fram. Exakt när vet jag inte. Det enda jag vet är att Apple’s kurs i dag, på 315 dollar, är på tok för lågt för framtiden. Med tanke på att allt mer av Apple’s försäljning kommer att ske utomlands finns det ju viss hedge i företagets vinster om man betraktar de lokala valutorna.

Nästa sak jag tänkte nämna är att jag tror att Steve Jobs är väldigt sjuk. Betydligt sjukare än vad som förmedlas i pressen. Personligen tror jag inte att han kan komma tillbaka till jobbet som VD överhuvudtaget. Frågan är om han kommer tillbaka till något jobb alls på Apple? Om jag får rätt i min profetia så kommer det att uppenbaras ett ännu större köpläge i Apple längre fram. Den långsiktige bör kanske köpa en mindre post redan nu.