Ja, så var det åter glest mellan inläggen…

Denna gång vill jag bara tipsa mina läsare om att det kan vara en vits med att binda sitt elpris. Slutet på våren, början på sommaren, är traditionellt sett den bästa tiden på året att binda sina elpriser. Kom ihåg att elpriser inte är som boräntor, dvs de blir inte dyrare för att man binder dem. Tvärtom kan det vara väldigt fördelaktigt att binda sina elkostnader till ett bestämt pris.

Som exempel kan nämnas att jag som haft rörligt elpris betalade som lägst ca 90 öre/kWh förra sommaren, och som mest 164 öre/kWh under de tuffa vintermånaderna. Med bundet pris på 5 år betalar jag nu 106 öre/kWh året runt.

Det kanske kan låta som ganska mycket, sommar och vinter borde kanske ta ut varandra? Men så är det inte, åtminstone inte om man som jag bor i villa. Energibolagen är väldigt vänliga och hjälpsamma och kan snabbt tala om hur mycket elförbrukning man har såväl sommar- som vintertid. Det är snabbt gjort att räkna fram hur mycket man eventuellt sparar. Så skall jag också tillägga att det förstås är allra mest gynnsamt att binda om man bor i hus. Bor man i bostadsrätt är det ändå inte många kWh man förbrukar då föreningen (eller hyresvärden om man bor i hyresrätt) står för uppvärmningskostnaderna.

Jag inbillar mig att vi har en tid framför oss där vintrarna kommer att vara kallare och sommrarna lite varmare. Lägger man därtill att Tyskland ska slopa sina kärnkraftverk så är risken överhängande att deras konsumption kommer att trissa upp priserna även för oss nordbor.

Jag band mitt elpris sista maj då många bolag sätter sina nya priser vid varje månadsskifte. Med anledning av att nyheten om de tyska kärnkraftverkens avstängning kom just dagarna innan tänkte jag att det kunde vara lämpligt att göra på det viset.

Fundera själva på hur ni vill göra. Men mitt tips är att binda på så lång tid man bara kan. Elavtalen är inte som bolånen, de upphör nämligen den dagen du byter adress. Så du behöver inte bo kvar eller betala, såvida du inte vill ta med dig till elavtal, längre än du själv vill. Men bor du kvar på samma adress blir det däremot svårt att omförhandla avtalet.