Disclaimer: Jag är personligen inte ett dugg insatt i Orc Software, men på förekommen begäran skall jag spotta ur mig en HK-analys på ett par minuter av bolaget.

Orc Software är en global leverantör av programvara och tekniska lösningar för avancerad handel med derivatinstrument. Bolaget bedriver utveckling, försäljning och support på alla betydande finansiella marknader. Bland kunderna finns investmentbanker, börser, mäklarhus, institutionella investerare och hedgefonder. Orc Softwares största marknad är Västeuropa, som står för 46% av omsättningen.

Vinstmarginalen baserad på de senaste 5 åren har legat på 18,1% i snitt, för försäljningstillväxten ligger motsvarande siffra på 17,4% och för vinsttillväxten landar siffran på 13,8%. Jag har inte exkluderat något av de kärvare åren som förmodligen tyngts av enstaka händelser (jag tänker på 2010 som hade en negativ vinsttillväxt på 80%).

I mina antaganden vill jag vara ganska konservativ och bedömmer därför i princip samma siffror som jämförbara, men väljer ändock att dra ner framtida vinsttillväxt till 12%.

Bolaget har en tradition av kontinuerlig direktavkastning som dock varierar ganska stort. Som lägst har den varit 1.7% och som högst 7,5%. Jag väljer att lägga mig på 4.4% som verkar vara både snittet och klart lägre än de tre senaste åren, samt antar jag att man delar ut ca 60% av vinsten som historiskt sett verkar vara en ganska rimlig siffra.

Då bolaget har belastats av tillfälliga händelser är det svårt att dra upp riktlinjer för vad som kan vara tänkvärda P/E-tal i framtiden. Men generellt sett tycker jag P/E 20 är högt för bolag som inte “bevisat” sin tillväxt under många års tid, t.ex. HM. Samtidigt är P/E 15 inte så mycket för ett bolag som ligger helt rätt i sin tillväxtfas. Så jag får anta att framtiden ligger inom dessa ramar.

Givet ovan fakta landar köprekommendationen på kurser under 41,25 kr. Aktien handlas i skrivande stund till över 80 kr.

Vad säger då detta? SÄLJ förstås :o)

Skämt åsido. Det är inte lätt att analysera bolag som man inte har en susning om, inte ens med hjälp av Hitta Kursvinnare.

Sammantaget skulle i alla fall inte jag ta i aktien, ens med tång. Åtminstone inte innan jag läst på lite. För trots allt har jag faktiskt läst en hel del positiva saker om Orc Software i media, så helt dumt är nog inte bolaget.

Jag får återkomma vad det lider med lite mer seriösa analyser. Tyckte dock detta var ett ganska kul sätt att utvärdera programmet, och dessutom tog det mig inte mer än 5 minuter att komma fram till denna, med största sannolikhet, mycket felaktiga analys.