DI.se har fått sig en liten pratstund med Diamyds tidigare VD, och gissa om jag blev snöpligt förvånad över att se att mina vidaste spekulationer besannades. Diamyds VD Elisabeth Lindner paniksålde över 20.000 akiter i Diamyd precis innan kraschen. Fy f-n.

Skälen är bland de sämsta jag någonsin hört talas om och visar bara på vilket genomruttet bolag Diamyd är i allmänhet och vilken skithög Elisabeth Lindner är i synnerhet.

Nedan följer ett kort referat:

”Jag var tvungen att sälja aktierna för jag hade stora skatteskulder och hade även belånat villan för att köpa aktier i Diamyd”, säger Elisabeth Lindner.

Varför valde du att sälja aktierna innan resultatet av diabetesstudien blev känt?
”Jag trodde på produkten och hade tänkt vänta till efter resultaten. Men sedan hade jag släktingar som sa till mig att jag inte var klok. De tyckte att jag åtminstone skulle säkra upp skattepengarna. Då gjorde jag det och behöll resten av aktierna”.

Detta låter för mig som en dagisfröken som försöker lura godis av sina snorbollar till dagiselever. Vem f-n ska tro på detta?

Jag kan dock inte säga annat än att jag inte är förvånad. Hemlighetsmakeriet kring avhoppet och oviljan att kommentera meningsskiljaktigheterna gjorde att jag hela tiden misstänkt att det förelåg något riktigt skumt i den här soppan. Tror man på ett bolag säljer man bara inte sina aktier dagarna innan resultatet offentliggörs, i synnerhet inte om man är VD. Det var nämligen så att Elisabeth bara ett par veckor innan hon sålde aktierna faktiskt köpte dem, dessutom till i princip samma kurs.

Detta är garanterat en insiderhärva utan dess like, och jag kan bara spekulera i att skälet till den plötsliga avskedningen berodde på att Elisabeth skulle avregistreras som insynsperson och därmed kunna sälja aktierna fritt.

Vad ska man säga? Jag tycker i alla fall att det luktar häcken om hela historien.

Jag har många gånger påtalat vikten av en trovärdig ledning på denna blogg. Ledningen i Diamyd var för mig ganska okänd, men är det definitivt inte nu. Dock är det förstås inget fel med att köpa bolag styrda av en ledning som varken visat trovärdighet eller misskötsel, men för framtiden skall man nog hålla sig borta från alla bolag som denna ledning blir inblandade i. Och detta råd gäller för all framtid. Det finns inget, absolut inget, som tyder på att deras trovärdighet inte kommer att göra många besvikna långt längre fram i tiden.