För ett par dagar sedan sålde jag några Tele2 och köpte både Boliden och Volvo för pengarna. Boliden hade en svagare än väntat rapport, som i kombination med sjunkande metallpriser skickade aktien till vad jag tycker ser ut att vara låga höjder. Jag fick ge ca 119 kr för mina Boliden. Jag har köpt en post motsvarande ca 7% av portföljen i Boliden.

Volvo köpte jag för 117 kr, inte samma fyndpris som Boliden, men faktum är att Volvo ser ut att gå ruskigt bra just nu. Man ligger helt rätt positionerade och avser att öka investeringarna i både Brasilien och Ryssland än mer framöver. Tror man på en definitiv konjunkturåterhämtning i Europa och USA, samt en mjuklandning i Kina så är Volvo helt rätt.

Både Boliden och Volvo ger utdelning, även om det blev en minskad sådan under finanskrisen, och med största sannolikhet kommer de kunna fortsätta dela ut i många år framöver. Volvo tjänar ruskigt bra pengar mätt i dollar och kommer förmodligen att tjäna än mer om/när FED väljer att höja styrräntan. Risken kvarstår dock, som för alla svenska exportbolag, att dollarn inte alls återhämtar sig och att de får det svårare och svårare att rapportera starkare vinster i SEK. Volvo utgör också ca 7% av portföljen.

Så till dagens stora tragedi, Diamyd. Även om jag inte råkade så värst illa ut med mina 2.8% i Diamyd så läste jag att Clas Hemberg på Placera.nu sagt att många småsparare låg all-in i aktien. Precis som Clas säger så är varje forskningsbolag en “lottsedel”.

Jag har själv jobbat med klinisk forskning och läkemedelsutveckling i 8 år och vet hur svårt det är att bedömma dessa bolag. Samtidig tycker jag inte man ska skrämmas av tanken heller. Man ska bara låta bli att investera så mycket. Jag tycker nog, i synnerhet med facit i hand, att jag investerade lite väl mycket i Diamyd. Men av någon anledning tyckte jag att bolaget kommit så pass långt att det såg ganska attraktivt ut. Lockelsen att få vara del av ett diabetesvaccin var förstås också väldigt stor. Den som kan bota/förhindra/milda diabetes kommer att bli mycket rik. Nu är den drömmen förbi och jag har faktiskt lovat mig själv att aldrig mer köpa ett forskningsbolag om det inte är för extremt små pengar.

Diamyd blev min första mina på börsen, förhoppningsvis den sista. Nu måste Tele2 gå upp minst 4kr för att depån skall nå ATH igen. Tills vidare får man vara nöjd med att jag fortfarande slagit börsen ganska stort i år.

Hoppas inte allt för många av mina läsare förlorade pengar i Diamyd.