Det finns ju ett uttryck för att man inte ska bottenfiska för tidigt, och jag kom på att det kunde vara ett tips till mina läsare att inte försöka hitta botten på Diamyd. Det visar sig nu att jag gjorde en bra affär som sålde av Diamyd på 23 kr, den står i 18 nu. Är då botten nådd? Jag tror faktiskt att bolaget är värt klart mer än 18 kr. Man har en hygglig portfölj på smärtsidan och Redeye kom tydligen fram till att endast smärtdelen är värd 50 kr/aktie. Men det betyder inte att botten är nådd. Många småsparare kommer att komma hem efter jobbet till Diamyd-nyheten, och jag tror det finns skäl att tro att säljvågen kommer att fortsätta. Vem vill sitta kvar i 5 år till och vänta på att smärtdelen skall utvecklas. Ja, det finns många skäl att sälja.

Med största sannolikhet kommer aktien att rekylera upp ett par gånger, samtidigt som den lite mer långsiktigt kommer att fortsätta nedåt. Jag skulle starkt avråda från att köpa i detta läge såvida ni inte kan ligga kvar i aktien mycket länge.

Hela Diamydhistorien väcker många frågetecken. Elisabeth fick sparken nyligen och jag ger mig den på att det berodde på resultaten. Jag tror Diamyd kände till dessa tidigare än vad man medger. Får jag tid över ska jag kolla upp om hon har kvar hela sitt innehav eller om sparken gjorde att hon fick skäl att sälja i förtid. Aktien har varit omotiverat pressad sedan hon fick sparken, tycker jag. Men det tjänar kanske inte så mycket till att fundera konspirationskritiskt.

Men när jag ändå är inne på spåret. Diamyd har betalat Redeye mycket pengar för att bevaka bolaget, och deras rapporter har alltid varit extremt positiva. De har haft riktkurs på minst 160 kr utan fas3-resultat. Med positiva fas3-resultat skulle aktien värderas upp betydligt mer. Nyligen, lägligt nog, kom en analys på vad bolaget skulle vara värt OM Diamyd inte visade positiva fas3-resultat. Tillfällighet? Knappast…

Men som sagt, det kan lika gärna vara besvikelsen som talar och inte det sunda förnuftet. Klart är i alla fall att jag ville vara en del av ett diabetesvaccin och inte ett smärtstillande läkemedel. Med den utsikten så gott som förintad såg jag ingen anledning att ligga och hoppas på någon vidare rekyl i Diamyd som lika gärna kan låta vänta ett par år på sig. Snarare känns det mer troligt att aktien kommer att harva kring ännu lägre nivåer en längre tid. De enda som kommer vara intresserade av aktien är de som har lång tid på sig, och då ser det närmast ut som institutionella investerare.

Det ska självklart bli mycket intressant att se hur JnJ ställer sig till resultaten. Det mest troliga är nog att man drar sig ur helt nu. Även om VD belyser det faktum att det inte är helt kört så borde detta förlänga utvecklingstiden med många år, i bästa fall. Under den tiden tror jag att pengarna kan växa snabbare på annat håll.