Den som läste Handelsbankens rapport i dag i förhoppning om att Swedbank skall leverera lysande siffror i morgon lär inte bli besviken. Man kan nämligen läsa Handelsbankens rapport på olika sätt. Ett mycket snabbt sätt är att läsa referatet i Di.se, och då komma fram till att den var dålig, eller rättare sagt, hela 4% sämre än vad anal-ytikerna hade förväntat sig.

Man kunde också läsa den och se att det så viktiga räntenettot stigit med hela 17% jämfört med samma kvartal året innan. Räntenettot i Handelsbankens fall är nästan uteslutande bidragande från svensk kontorsrörelse, och jag skulle därför bli mycket förvånad om inte Swedbank kan presentera likvärdiga siffror, eller långt bättre, i morgon. Faktum är att jag är helt övertygad om att Swedbank kommer att fortsätta imponera. Inte bara kommer räntenettot att ha stigit rejält, det även så viktiga temat “kreditförluster” kommer att fortsätta imponera i den mån att man kommer att fortsätta göra återvinningar.

För inte länge sedan läste jag att fastighetsmarknaden i Baltikum håller på att repa sig. Inte konstigt med tanke på att priserna nära nog halverades. Kunde dessa stiga 20-30% skulle Ektornet AB förmodligen bli en riktigt fin present till aktieägarna en vacker dag. Nu vet jag förstås inte om Swedbank kommer att dela ut bolaget, men det vore varken otippat eller omöjligt.

Swedbank är den enda banken att äga i dagsläget av de stora svenska bankerna. Jag minns ännu hur få anal-ytiker som rekade köp på akiten och jag minns också hur en av dem haussade Handelsbanken med mottot att kvalitet måste få kosta. Jojo, kosta vad kosta vill, men om inte aktiekursen stiger så är det en DÅLIG investering. Swedbank har snart stigit 900% från botten och den lär fortsätta stiga ett bra tag till.

Jag vidhåller att man i dagsläget lätt kan räkna hem kurser på ca 135 kr utan att värderingen ser speciellt ansträngd ut, åtminstone om man är beredd att köpa på lite längre sikt än dit spottloskan orkar. Med tanke på att aktiemarknaden ännu inte är beredd att betala fullt pris för banken lär det dröja innan motiverat värde uppnås. Dessutom är det möjligt att vad som helst kan hända med tanke på att aktien stigit ganska starkt de senaste månaderna. Vad som är inräknat och inte inräknat är svårt att säga, som vanligt. Men på sikt finns det en fin resa kvar i Swedbank. Man köper som bekant inte aktier baserat på hur de presterat historiskt, utan på hur man tror att de kommer att prestera framöver.

Go Wolf, go Wolf !!