Det har inte undgått mig att det råder hausse på Apple. Jag haussar själv Apples produkter och tycker de är både fantastiska och geniala. Varför har jag då inte köpt några aktier?

Först måste man fråga sig om aktien är köpvärd? Jodå, även jag tycker att Apple ser fruktansvärt billig ut. Att handlas till P/E på ca 14-15 (borträknat kassan) och ändå ha den tillväxt som jag tror att bolaget kommer att ha, får antas vara nästan superbilligt.

Tror jag inte på företaget? Jodå, jag tycker Apple gång på gång bevisar att man läser av marknaden bättre än någon annan. Framförallt lyckas man leverera lösningar som faktiskt fungerar, inte hänger sig, aldrig kraschar (nåja, nästan aldrig), inte drabbas av lika mycket virus, ser fantastiskt coola ut etc… Jag tror nog att Apple kommer att dominera länge till. Men, så var det ju detta MEN. Apple är ett teknikintensivt företag och de håller på att gå precis samma bana till mötes som Microsoft en gång gjorde. De håller på att bli en gigant inom ett segment som med tiden inte kan hålla. Dock kan de säkerligen, i många många år framöver, hålla konkurrenterna borta genom smarta patent, god innovationsrikedom och en enorm kassa att köpa upp mindre bolag och konkurrenter för. Men någon dag kommer domedagen även för Apple. Den dagen lär dock ligga många år bort och är inte ett skäl till att strunta i en investering, men något att hålla i bakhuvudet.

Nej, det som får mig att avstå Apple just nu är att jag inte tror på dollarn för ett ögonblick. Det måste vara orimligt att öka den faktiska penningmängden på det sätt som USA gör just nu utan att det ger enorma inflationsbakslag förr eller senare. Någon gång framöver, och förmodligen före det att Apple blir omsprungna, kommer dollarn att falna ännu mer än vad vi sett i dag. Senast jag kollade stod dollarn i 6.06 kr, och det lär bara vara en tidsfråga innan vi ser dollarn under 6 kr. Var den bottnar är förstås omöjligt att veta, men att vi ska ner mot 5 kr och nosa vad det lider är jag helt övertygad om.

Dollarn är en säker hamn och så länge det råder osäkerhet i världen kommer det att dröja innan dollarn blir oattraktiv. Förr eller senare kommer dock Euron eller den kinesiska Yuanen att ta över som världsvaluta, men viss fördel till den sistnämnda.

Jag funderade på att köpa Apple när den stod i 322 dollar. Då låg kursen på ca 6.70 kr. I dag står Apple i 350 dollar medan kursen står i 6.06 kr. Det gör att det faktiskt är billigare att köpa Apple i dag än då (visst, Apple stod i 322 häromdagen också :o).

Min poäng är att jag stått utanför investeringen och istället sett kapitalet växa på annat håll. Detta samtidigt som jag åter kan hoppa på tåget för samma pengar.

Skillnaden mellan 6.70 kr och 6.06 kr i växelkurs kan låta ganska liten, men ser man det i praktiska exempel framför sig så inser man vilken betydelse växelkursen har. Tyvärr är det fruktansvärt svårt att spå om framtida valutakurser, bra mycket svårare än att spå i framtida aktiekurser. Men sammantaget talar det mesta för att det kan vara bra att ha is med alla dollarplaceringar man funderar på.

Skulle det däremot bli en liknande dipp i Apple inom skulle jag ta mig en ny funderare, för hur man än vrider och vänder på det så tror jag att den närmaste framtiden tillhör Apple, och ingen annan.