Det finns mycket att skriva om kring SKFs rapport. Mest intressant är att bolaget levererar trots alla skeptiker. I fokus var förstås kronförstärkningen, men SKF klarade av att kompensera sig för detta vilket också lovar gott för fler svenska företag. Som vanligt gäller devicen att de som är marknadsledare har lättast för att kompensera sig för råvaruhöjningar, personalkostnader, transportkostnader etc.

Jag vill slå ett litet slag för två av mina favoriter på detta område, AlfaLaval och Volvo. Kronan kommer att slå hårdast mot Volvo, men i takt med att USA repar sig och att man ligger fruktansvärt väl positionerade inom både geografisk spridning och inom produktsortiment tror jag att Volvo kommer att leverera efter förväntningarna. Volvos stora fördel ligger i att man har både anläggningsmaskiner och lastvagnar. Det förstnämnda har Volvo redan dragit nytta av i den tidiga konjunkturåterhämtningen och det sistnämnda kommer vi att se vidden av framgent.

Jag skulle vilja sträcka mig så lång som att säga att en minilong i Volvo i detta läge är helt rätt. Kursen står i ca 107 kr och jag tror nog Volvo tuffar på ett bra tag till.

AlfaLaval är ett underskattat företag. Bolaget har en suverän ledning och fantastiska produkter, både med avseende på användningsområde och kvalitet. Man behöver inte ens kika på Alfas nyckeltal för att förstå att det kommer att gå bra, man behöver bara inse att de verkar inom en framtidsbransch som är högst aktuell redan nu.

När jag ändå är igång och rekar aktier kan jag förstås nämna Hexagon också. Bolaget gynnas starkt av alla nybyggen som sker runt om i världen, och det kommer att behöva byggas hus, broar, järnvägar och vägar i många år framöver. Jag brukar säga att man ska kika på hur mycket aktier ledningen äger innan man själv investerar. Ola Rollén som är VD äger nästan 3 miljoner aktier i Hexagon. Det borgar för ett långsiktigt förvaltande av bolaget.