I går kom rapporten för Q1 från Tele2. Dessvärre har jag inte haft tid att läsa den då vi nyligen fick en ny liten krabat i familjen som tar precis all tid som finns. Dock har jag läst de korta pressmeddelandena och telegrammen som kommit och kan bara konstatera att det mesta flyter på helt enligt plan från Tele2.

Det är förvisso så att tillväxttakten avtagit, till och med lite mer än vad jag själv trodde, men det är å andra sidan inget som ledningen inte redan kommunicerat sedan tidigare. Med en tillväxt på ca 400.000 nya kunder per kvartal landar man trots allt på en bit över 1 miljon nya kunder. Man skall dock ha klart för sig att den stora tillväxten i Tele2 legat i regioner som inte har så stora vinster/kund. Även om det är viktigt att i ett tidigt stadium knyta kunder till sig är detta en bransch där man med goda erbjudanden lätt kan sno marknadsandelar från andra vid senare tillfälle. Då är det istället långt mer intressant att se på hur den kommunicerade vinstutvecklingen ser ut, och de följer i allra högsta grad kommunicerade målen. Det betyder på det stora hela att det med tiden kommer att bli mer medel över att dela ut till aktieägarna, dvs sådana som du och jag :o)

Tele2 har även fått 4 nya licenser i Ryssland vilket gör att man fått nya marknader att växa på. Men trots att man alltså i detta kvartal inte vuxit så mycket klarar man av att öka vinsten, vilket tyder på att man lyckas höja vinsten per befintlig kund i önskad takt, vilket i sig måste ses som ett styrkebesked och något som lovar mer framgent i takt med att man applicerar samma strategi på alla regioner.

Jag hoppas kunna återkomma med mer information kring rapporten när väl tid ges. Min syn på bolaget har dock inte förändrats och snarare ser jag sjunkande kurser som ett utmärkt tillfälle att öka i aktien.

Snart trillar utdelningarna in från andra bolag och jag misstänker fortfarande att det kommer att investeras en hel del av dessa i Tele2, vilket förstås gör att volymerna kommer att se överköpta ut på kort sikt. Detta är dock som TA, inget att bry sig om.