Två av börsens stora bedrövelser måste vara PA Resources och Eniro. Lou Mannheim har skrivit mycket om Pare och jag har själv en rad inlägg om Eniro som jag tycker är aktuella alltjämt (bara göra en sökning på bolagsnamnen här på bloggen om ni vill finna alla relaterade inlägg).
Eniro är idag relativt lågt värderad, men det hänger förstås helt och hållet på vad man lyckas göra med bolaget. Skall man fortsätta trycka telefonkataloger och göra dyra kartor på internet så är bolaget knappast lågt värderat, tvärtom, skyhögt värderat. Men kan man vända på bolaget och göra något annat, t.ex. bli ett konsultföretag inom IT, så skulle det kunna svänga. Ta nu inte detta som en köprek på Eniro i spekulativt syfta. Avstå snarare från allt som har med aktien att göra.
Det ironiska i kråksången med Eniro är att bolaget så sent som för ett år sedan hade flertalet köprekar på sig. I princip alla storbanker rekade köp på Eniro. Jag vet detta eftersom jag läst alla köprekar på nätet, och dessutom har en far som blev rekommenderad att köpa Eniro. Min far frågade mig om det var läge att köpa Eniro och mitt svar vet ni förstås redan.
I efterhand visar det sig att i princip alla bankers fonder har betydande innehav i Eniro, och blotta vetskapen om att en nyemission stod för dörren skulle pressa kursen ganska saftigt. Detta visste man inte då, men med facit i hand så är det lätt att förstå köprekarna. Dock tvingades bankerna att själva teckna sig ganska kraftigt i nyemissionen och fortsatte därför reka köp på aktien.
På senare tid har jag inte följt aktien, men jag vet att man gjorde en omvänd split för att få upp priset på varje enskild aktie, vilket är ett vanligt trick när en mer värdefull aktie helt plötsigt handlas till öres-belopp. Ytterst är detta ett sätt att öka intresset för aktien. En aktie som kostar 30 kr drar lite mindre negativa blickar mot sig än en aktie som kostar 27 öre, t.ex.
Sedemera har aktien fortsatt att backa och kostar i dag drygt 23 kr. Numer har flera banker också en negativ syn på aktien. Man må undra om bankerna har hunnit minska sitt innehav innan den negativa synen kommunicerades ut till övriga småsparare.
Håll er borta från Eniro. De driver en gammal produkt som är dålig och som ingen vill ha (telefonkataloger), de driver en produkt som söker det man letar efter, men gör det knappast bättre än hitta.se eller google (eniro superseök), samt driver de en produkt som är tänkt att visa dig var du är och vart du ska, som Google gör minst lika bra (eniro kartor). Till råga på allt kostar det bolaget mångfalt mer än konkurrenterna att göra just dessa saker.
Allt, precis allt, talar mot Eniro i dagsläget, och frågan är om inte Pare sitter i samma situation. För den som är intresserad tycker jag ni ska kolla upp hur mycket aktier de registrerade insynspersonerna äger i dessa bolag. Det är en intressant övning som jag rekommenderar att man gör jämt innan man köper en aktie. Varför ska du äga en aktie i ett bolag där VDn eller finanschefen inte äger en enda?
När ni gjort detta kan ni kika på Ola Rolléns innehav i Hexagon, där han också är VD. Vilken aktie skulle ni välja, Eniro eller Hexagon nästa gång ni köper en aktie?