Förmodligen släpper bolaget, sin vana trogen, rapporten före börsöppning. Det är ett förfarande jag gillar. Då kan man i lugn och ro läsa igenom rapporten och bilda sig en egen uppfattning. Detta är en teknik jag använt många gånger i Swedbanks fall. Först läser man rapporten, sen ser man hur marknaden agerar, och går marknaden emot den egna uppfattningen utnyttjar man läget. Så enkelt är det. Tricket är att inte låta sig luras av anal-ytikerna.

För H&Ms del kommer det i vanlig ordning att läggas mycket fokus vid bruttomarginalen. Man vill få en signal om hur bolaget tacklar de ökade kostnaderna som både högre bomullspriser och högre transportkostnader ger. I framtiden, i och med peak oil, lär det sistnämnda bli ett allt större problem. Dock är detta knappast något som kommer att påverka HM under en längre tid.

Bolaget har ideligen kommunicerat att en bruttomarginal på över 60% inte är ett mål i sig. Detta har man också visat genom praktiska exempel där man utnyttjat hård prispress till att roffa åt sig marknadsandelar på konkurrenternas bekostnad.

Senaste tiden har MQ visat katastrofsiffor och Kappahl följde efter i dag. I går släpptes tyska handelssiffror över klädkonsumptionen och även dessa visade då på nedgång. Oljepriset och därmed transportpriserna kvarstår på höga nivåer. Bomullen är fortfarande inte billig. HMs megasatsning på internethandel har gjort att man konsulterat bevsiligen extremdyra SAP, och denna kostnad är väl en rullande sådan… Så det ser alltså mycket mörkt ut, eller?

I andra vågskålen ligger att Inditex, som bland annat äger Zara, släppte en mycket bra rapport för en dryg vecka sedan. Likväl gjorde Stefan Persson köp i mångmiljardklassen så sent som för ett par månader sedan på nivåer kring 209 kr. Jag har själv MYCKET svårt att tro att Stefan Persson skulle köpa så stora mängder aktier om han inte trodde att eländet var över. Ingen sitter på bättre information än Stefan Persson och han köper dessutom mycket sällan aktier i det egna bolaget. Senast han gjorde det var mitt under rådande finanskris för 250 kr/st (motsvarar 125 kr i dag då det var före splitten). Då köpte han dessutom BARA 1 miljon aktier.

Men men, rim och reson har inget med kortsiktiga aktierörelser att göra och jag kan bara hoppas att HM släpper en usel rapport, helst med en bruttomarginal på under 60% så att alla finanshus kan blanka skiten ur HM. Det skulle ge mig viss tillfredsställelse om jag kunde hoppa på tåget igen under 200 kr.

Tyvärr är kanske det mesta av eländet redan inprisat i kursen och risken att jag får se på när aktien lämnar perrongen är väl hyggligt stor. Men inte allt för stor. I vilket fall blir det förstås en spännande dag i morgon. Vare sig man äger aktier i HM eller ej.