Usch, jag känner mig hemsk som utlovat så många analyser och ändå levererat så lite på sistone. Förutom att jag var på semester i två veckor har tiden bara inte räckt till. Dessutom har vi ytterligare en liten knodd på G vilket gör att tiden blir ännu knappare. Men livet består samtidigt av så mycket mer än pengar och aktier, även om dess förstås kan göra livet lite roligare på sitt sätt.

Jag har funderat en hel del över HMs resa på sistone. Ett tag verkade aktien riktigt billig. Jag satt framför datorn när kursen gick under 200 kr och var riktigt sugen på att omvikta i min portfölj. Samtidigt ser Tele2 bara för bra ut för stunden för att jag skulle våga sälja av. Jag köpte trots allt Tele2 för att jag trodde det skulle bli ett suveränt utdelningscase de närmaste åren, och det står jag fast vid.

Att HM stigit nära 19 kr de senaste dagarna tolkar jag uteslutande som ett bevis på att en och annan köper inför rapport. Det kan vara spekulanter, hårt troende eller nervösa blankare, vad vet jag. Det jag däremot vet är att inte mycket har förändrats sedan pressen på bruttomarginalen blev synlig i årsredovisningen. För den som är hängiven HM-fan är detta förstås inget att bry sig om, och även dagens pris på 219 kr kan ses som ett mycket bra köp på lite sikt. Jag som dock inte är fullinvesterad i HM har brottats med tanken att kanske hoppa på tåget innan det blir för sent. Det finns en del saker som talar för att HM kommer att stiga, för att inte säga en hel uppsjö av fakta. Men frågan är om tiden är nu?

Det finns som sagt en hel del saker som gör att HM har en lägre värdering idag än tidigare. Mycket talar förstås för att kursen kommer att återhämta sig, men frågan är om det inte dröjer lite till. Jag vet inte vad som skulle ha kunnat hända under föregående kvartal som skall få analytikerna att börja printa köp-rubriker. Det mesta talar för att HM fortsätter att knapra marknadsandelar på konkurrenternas bekostnad, och på bekostnad av bruttomarginalen. Då kommer det inte spela någon roll oväsentlig bruttomarginalen än är för bolaget, eller hur mycket man kommunicerar detta till marknaden. Den psykotiska marknaden kommer förstås att handla ner kursen till omotiverade nivåer ändå. Köpläge!!

Sen finns förstås det andra alternativet, att HM kommer med en mycket stabil rapport. Man har trots allt öppnat en del nya butiker och man kan alltid återupprepa mantrat med hur många nya butiker man planerar. Man kommer att skriva någon mening om att Japan inte påverkat resultatet nämnvärt, vilket är sant. Dessutom har vi ju Stefan Perssons smått otroliga köp för miljardbelopp att luta oss mot.

Jag följer insiderhandeln då jag tycker den är rätt intressant. När insiders köper så brukar de göra det för att de tror på bolaget, för att de tycker att det är en bra kurs för tillfället, dvs billigt pris, och för att de vet något om framtiden som gör att de tycker att timingen är rätt. Jag har mycket svårt att tro att Stefan Persson öser in miljarder i bolaget om han inners inne tror att det kommer fler dåliga kvartalsrapporter. Detta är det överlägset starkaste skälet till varför man bör köpa före rapport. Sen är väl frågan, som vanligt (och vissst är det tröttsamt) om inte en stark rapport kommer att utnyttjas av en hel del för att sälja av. Många har nog köpt på låga nivåer och är glada om de får 20% på HM under en mycket kort tid. Marknaden är trots allt mer närsynt än jag, och jag har -10 dioptrier (inget skämt).

När insiders säljer då? Ja, jag läser detta, jag begrundar detta, men jag fäster ingen stor uppmärksamhet vid det om det inte finns en rad fakta bakom som ser oroväckande ut. Insiders är trots allt också människor, människor som ibland vill köpa ett sommarhus, en villa eller en Ferrari.

Oavsett vad HM presenterar för siffror skall det bli intressant att ta del av rapporten. Detta är ett kanonbolag och med lite tur kommer det ett fint köpläge om några veckor. Ja, blir det en dålig rapport ska man nog ha is i magen och köpa några dagar efteråt. Många är de som kommer vilja blanka ner aktien vid en dålig rapport.

Som alltid blir standardrådet att köpa lite före och lite efter. Boooring! I know, men vad göra. Det är en rutten värld och man måste agera så rationellt man kan.

Sen ska man förstås också ha klart för sig att missar man HM-tåget så kommer det 100 nya tåg bakom. Börsen är verkligen förrädisk och inget tycks vara för evigt. Vem trodde att man skulle kunna handla Boliden för 117 kr nyligen, eller att man skulle kunna köpa Volvo för under 100 kr igen? Inte jag i alla fall.

De stora drakarna måste skratta hela vägen. Ingen gillar volatilitet så mycket som dem. Ändå måste man väl säga att börsen visat förvånansvärt mycket stabilitet på sistone. Eller är det bara jag som fortfarande är skadad av finanskrisen?